Feestelijke gevulde Kalkoen

Deze keer heerlijk uit kunnen leven door deze gevulde kalkoen. Het recept is een combinatie van verschillende recepten waar ik samen mijn eigen draai aan heb gegeven. Succes verzekerd, een geslaagd feest als beloning!

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ Kalkoen/ Kerst/ 8 a 10  pers

| voorbereiding ± 1 uur,  oven dik 3 uur, rusten ± 30 a 45 min

| Uit eigen keuken

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 1 takje verse salie
  • 12 reepjes pancetta (of mager spek)
  • 1 paar teentjes knoflook, fijn gesnipperd
  • 1 middelgrote rode ui, fijn gesnipperd
  • 1 sjalot, fijn gesnipperd
  • Grote handvol gedroogde appelen
  • ½ ltr blikje perzikken 
  • 1 borrelglaasje cider of droge witte wijn (hier heb ik voor gekozen)
  • 1 flinke hand paneermeel
  • 4 sneetjes geroosterd witbrood, in blokjes
  • 500 g gehakt (keuze voor runder-, varkens-, half-om-half, kippengehakt), ik koos hier voor rundergehakt
  • 1 citroen (rasp, zeste)
  • 1 ei
  • 1 snufje geraspte nootmuskaat
  • een paar takjes verse rozemarijn, plus een paar extra
  • een paar takjes verse tijm
  • 3-3,5 kg kalkoen
  • 1 grote sinaasappel
  • olijfolie

Voor de bouillon/saus

  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 staal prei
  • 150 gr kippelevertjes
  • 150 gr rundergehakt
  • (eventueel 100 gr kippevleugeltjes)
  • 1 ltr biologische kippen- of groentebouillon
  • 2 el gewone bloem
  • zn peper en zout

Voor de afwerking

  • 200 gr roomboter
  • restje van de gesneden verse tuinkruiden (salie, bladpeterselie, tijm)
  • wat kippekruiden (of simpel peper en zout)
  • glaasje sherry
  • kaasdoek

Bereiding

voor de vulling
  1. Je kan de kalkoen rustig een dag tevoren klaarmaken/ voorbereiden. Dan heb je op kerst alle tijd voor de visitewink
  2. Zet al je ingrediënten (afgewogen) klaar, zodat je alles binnen bereik hebt
  3. Neem een ruime braadpan, smelt wat roomboter samen met de olie (voorkomt spetteren)
  4. Fruit hierin de gesnipperde ui, sjalotjes en knoflook
  5. Voeg de fijngesneden verse kruiden toe en fruit even mee, hou wel nog iets over en apart voor straks
  6. Voeg de geroosterde en in blokjes gesneden wit brood bij, samen met citroenrasp en het eitje
  7. Voeg de grof gehakte gedroogde appeltjes toe alsook de gehalveerde en in blokken gesneden perziken.
  8. Bak dit kort mee, roer even om en laat dit geheel nu even afkoelen
  9. Neem het gehakt, (eventueel iets kruiden met peper en zout maar niet te veel, er zitten al genoeg kruiden bij de rest)
  10. Voeg het afgekoelde mengsel uit de pan bij het gehakt en meng alles goed door elkaar
  11. Pak nu je kalkoen erbij, kruid deze binnen en buiten met kippenkruiden (of peper en zout) en vul de kalkoen met je vulling
  12. Bind de kalkoen dicht met kookgaren
  13. Smelt ± 100 gr roomboter  en voeg de rest van de verse en fijngesneden kruiden toe en maak zo je eigen kruidenboter
  14. Smeer de kalkoen aan de buitenkant nog wat in met de kruidenboter
voor de bouillon/saus
  1. neem een grote ovenschaal en als het kan waar je ook een rooster in kan plaatsen (ikzelf gebruikte de ovenschaal met rooster van Ikea)
  2. Schil de wortel, prei en bleekselderij schoon en snij in grove stukken.
  3. Neem een braadpan, snipper een ui, sjalotje en knoflook en stoof deze even aan
  4. Bak hierin verder de 150 gr gehakt met de 150 gr kippenlevertjes en eventueel de vleugeltjes
  5. Breng je grof gesneden groenten hieraan toe en laat een paar min sudderen met wat kippenbouillon (hoeft niet lang te zijn want dit mengsel gaart verder in de oven)
  6. Giet deze groenten met vlees in de braadslee (ovenschaal) en giet nog wat kippenbouillon erover
  7. Zet je rooster nu ondersteboven over deze groenten en leg hier nu de kalkoen op
  8. Besmeer de kalkoen met de zachte kruidenboter (hou nog een beetje over)
  9. Je kan dit nu rustig in de koelkast laten staan tot de volgende dag, dan trekken alle smaken lekker bij elkaar.
voor de afwerking
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC
  2. Smelt het restje van je kruidenboter, giet een slokje sherry erbij, doordring hiermee je kaasdoek en drapeer deze over je kalkoen
  3. Zet je braadslee met de kalkoen op onderste richel van de oven en braad je kalkoen ± dik 3 uur
  4. Bedruip om het uur je kalkoen even met de bouillon
  5. Het laatste half uur kan je de kaasdoek weghalen
  6. Na ruim 3 uur kan je de kalkoen uit de oven laten en afgedekt met aluminiumfolie nog ± een uurtje laten rusten, hij blijft sappig en warm
  7. De garnituur wat onder in de braadslee ligt kun je nu even grof stampen en tenslotte door een zeef gieten
  8. Garnituur kan nu weg, deze hebben hun werk gedaan
  9. Het opgevangen vocht kun je nu binden met de bloem (of wat maizena), breng op smaak en je hebt een heerlijke saus.
Serveren/opdienen
  1. Bij deze heerlijke kalkoen heb ik gekozen om kleurrijke groenten eromheen zoals:
    1. Mini Romanesco’s met citroen en tijm
    2. Rode kool
    3. Pommes Duchesse
    4. Wat rode en witte druifjes

Eet smakelijk en geniet!

 

Fijne kerstdagen

Drankadvies
Wijn: Cabernet-Merlot, Chianti Classico Italië
Bier: — (naar eigen smaak, keuze)

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email