Pommes Duchesse

Een feestelijke aardappelgerechtje, een aardappeltorentje, een andere vorm van de klassieke aardappelkroketjes

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ aardappelen/ 8-10 pers

| ± 20 min

| van thuis uit meegekregen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 600 a 700 gr aardappelen
  • 60 gr roomboter
  • 50 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 1 thl nootmuskaat, peper en zout
  • 50 gr gemalen kaas

Bereiding

  1. Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook
  2. Kook hierin de in gelijke stukken verdeelde aardappelen zo’n 15 a 20 min gaar
  3. Giet ze af en pureer ze met een pureerstamper 
  4. Meng hier de eidooiers, boter en melk doorheen, kruid met nootmuskaat, peper en zout en meng alles tot een mooie gladde puree
  5. Zorg dat deze niet te slap is want anders kun je moeilijk mooie roosjes spuiten. Desnoods iets minder melk gebruiken
  6. Doe de aardappelpuree in een spuitzak met kartelmondje (Ø 1 a 1,5 cm)
  7. Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  8. Met wat vloeibare boter kan je wat boter overheen sprenkelen 
  9. Bestrooi met de gemalen kaas
  10. Bak ze tenslotte af in een voorverwarmde oven van 220 ºC (hete lucht) gedurenden zo’n 30 min tot ze een mooie lichtbruine kleur hebben en serveer meteen
  11. TIP: je kan de gespoten toefjes ook een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast of zelfs in de vriezer
  12. Als je ze uit de vriezer haalt hoef je ze niet te ontdooien maar kan je ze meteen afbakken
  13. Wil je ze liever in de frietuurpan bakken, dat kan natuurlijk ook.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email