Zuurkoolovenschotel
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| ± 20 min + ong 15 min in de oven
| uit eigen keuken
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 750 gr gemengd gehakt (of naar keuze runder of varkensgehakt)
- gehakt kruiden
- 750 gr gekookte aardappelen
- 1 blikje ananas van 4 schijven (in blokjes gesneden)
- 250 gr gerookte spekblokjes
- scheutje melk
- peper, zout, nootmuskaat
- klontje boter
- (eventueel) 1 ei
- paneermeel
Bereiding
- gehakt kruiden met gehaktkruiden (of kruiden naar eigen smaak)
- vet afgieten en je geruld gehakt onder in een ovenvaste schaal verdelen
- kook de aardappelen gaar in ± 20 min
- kook je zuurkool en een aparte pan met water + het sap van uit je ananasblikje ook in ± 20 min gaar
- bak de spekblokjes uit tot knapperige blokjes, giet het vet af
- snij de ananasschijfjes in blokjes
- giet na het koken je zuurkool af in een vergiet en laat goed uitlekken
- na het koken van je aardappels, maak je hier een puree van:
→ stamp je aardappels fijn
→ kruid ze met peper, zout en nootmuskaat
→ schenk een scheutje melk bij
→ voeg klontje boter toe
→ en eventueel een ei
→ alles samen fijnstampen
- voeg nu de uitgebakken spekblokjes toe
- voeg nu de in blokjes gesneden ananas toe (hou nog een paar blokjes achter)
- voeg tenslotte je gekookte en uitgelekte zuurkool toe
- Breng je mengsel (vulling) nu over je geruld gehakt in de ovenschaal
- verdeel de rest van je ananasblokjes over je aardappel-zuurkool mengsel
- breng hier en daar een beetje boter aan de bovenkant (of als je vloeibare boter gebruikt, besprenkel wat over je gerecht)
- Strooi wat paneermeer erover heen
- schuif je ovenschaal ongeveer 20 min in een voorverwarmde oven van 180 °C
eet smakelijk