hele zachte rolcake maken met romige cheesecreme vulling
Omschrijving
| gebak/ ± 12 pers
| voorbereiding ± 10 a 15 min/ bakken 20-25 min/ koelen 2 uur
| gezien op facebook en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de cake
- 6 eieren (splitsen)
- 80 gr suiker (voor bij het eiwit)
- 80 gr suiker (voor bij het eigeel)
- 100 gr (Pattiserie)bloem
- 1 tlp vanillie-extract
- Een snufje zout
- 50 gr zonnebloem olie
- 1 tlp honing
- 30 gr melk
- ½ el bakpoeder
- 1 el cocoa poeder
- 1 el water
Voor de vulling
- 120 ml slagroom
- 120 ml roomkaas
- 3 el poedersuiker
Bereiding
Voor de cake
- Eieren scheiden, wit met de helft (80 gr) van de suiker in sneeuw kloppen
- Eigeel met de andere helft (80 gr) luchtig kloppen tot bijna verdubbelt en bijna wit is (net als bij een biscuit)
- Zeef de bloem boven het eigeelmengsel tot homogeen beslag
- Schep in gedeeltes de stijfgeklopte eiwit onder het beslag
- Hou nu ± 3 el beslag in een kommetje apart
- Giet de rest van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat
- In je apart gehouden schaaltje met wat beslag doe je ± de helft van de cacao toevoegen, roer goed door, breng het over in een kleine spuitzak (zonder spuitmondje)
- Knip een heel klein puntje van de spuitzak af en maak over je hele bakplaat horizontale strepen met deze licht gekleurd beslag.
- Doe nu de 2e helft van de cacao erbij in je kommetje, meng goed door. Dit beslag ziet nu iets donkerder.
- Neem een nwe spuitzak en herhaal je horizontale strepen over je beslag
- Neem nu een satestok en maak vertikale strepen en vervolgens horizontale strepen. Op die manier krijg je een heel mooi patroon
- Bakken de cake op 165 °C voor ± 20 a 25 min, controleer met een cakeprikker of satestok. Komt deze droog uit je cake dan is die klaar. Let op dat hij niet te donker doorbakt!
- Als de cake gebakken is, meteen met een andere bakplaat met bakpapier omdraaien, je vel bakpapier voorzichtig verwijderen.
- Rol de cake meteen op nu hij nog warm is en laat hem met het bakpapier volledig afkoelen, duurt ongeveer 2 uur
Ondertussen de vulling maken
- Klop de slagroom stijf
- Voeg de roomkaas toe met de poedersuiker
- Klop/ meng tot een homogene massa
- Je kan deze in de koelkast bewaren tot de cake volledig is afgekoeld
- Als je cake volledig is afgekoeld, kun je hem voorzichtig ontrollen en voorzichtig besmeren met deze cheese-crème vulling
- Rol hem weer op, met de naad naar onder en leg hem op een mooie schaal om te serveren.
Succes verzekerd, eet smakelijk