Suissen

Rond of langwerpig, het zijn heerlijke koffiekoeken

Omschrijving

| bakkerij/ zoete koeken/ ±12 stuks

| – deeg ± 10 a 15 min/ rijzen 1x 30 min en 1x 1uur
         – bakken 12 min/ afkoelen 15 min

| Uit het wereldbakboek van Stefan Elias + youtube (lange suissen)

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg

  • 270 gr tarwebloem
  • 100 gr volle koude melk, uit de koelkast
  • 30 gr verse gist
  • 1 ei (50 gr)
  • 25 gr kristalsuiker
  • 5 gr zout
  • 50 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 200 gr banketbakkersroom
  • ± 100 gr rozijnen (droog laten, niet weken) en/of chocolade parels

Banketbakkersroom (BBR)

  • 250 ml  melk
  • 1 vanillestokje
  • 35 gr  suiker
  • 25 gr bloem (± 1 el)
  • 2  eidooiers

Glazuur 1

  • 125 gr abrikozenjam
  • 50 cc water

Glazuur 2

  • 150 gr bloemsuiker
  • 3 el kokend water

Bereiding

Deeg 
  1. Begin met het maken van je banketbakkersroom en laat afgedekt afkoelen
  2. Boter op kamertemperatuur
  3. Weeg alle Ingrediënten netjes af
  4. Voeg nu op deze volgorde alle Ingrediënten in de mengkom:
    1. Bloem, zout, suiker, gist (op de zijkant), koude melk
    2. De boter en het ei, is voor straks
  5. Deeg met de kneedhaak 2 min mengen in 1e versnelling, daarna iets steviger laten draaien.
  6. Het deeg is nu een mooi glad, laat dit ± 15 min onder een theedoek op een licht bebloemd aanrecht rusten en rijzen.
  7. Deeg mag terug in de mengkom, voeg nu boter en ei toe en laat het deeg verder kneden tot het deeg volledig loskomt van de kom. Wel af en toe machine stil leggen om de zijkanten los te maken zodat alles goed mengt
  8. Start in 1e versnelling en voer langzaam op naar 2e versnelling
  9. In totaal toch zeker zo’n 5 a 8 min laten draaien/ kneden
  10. Strooi wat bloem op je aanrecht, breng je deegbal uit de mengkom op het bebloemde aanrecht en maak er een mooi bolletje van, dek af met een schone theedoek en laat weer zo’n 15 a 20 min rusten en rijzen
  11. Na het rusten kun je je deegbal uitrollen tot een rechthoek van 30 x 40 cm en ± 3 cm dik
Voor de ronde suissen
  1. Breng eerst je goed afgekoelde banketbakkersroom weer even in de mengkom en klop hem heel even door zodat alle klontjes weg zijn en je een mooi smeerbare BBR hebt.
  2. Besmeer nu je deegplak dun uit met de banketbakkersroom (BBR) en bestrooi gelijkmatig de rozijnen en/of chocolade erover.
  3. Zorg dat je ± 2 cm van één rand afblijft om je deeg na oprollen goed te kunnen sluiten
  4. Bestrijk en lange zijde, die je vrij hebt gehouden met het losgeklopt ei
  5. Rol de deegplak voorzichtig maar strak op vanaf de lange zijde (maar niet de met ei bestreken zijde)
  6. Snij stukjes van ± 3 a 4 cm en leg deze met snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik het liefst een scherp kartelmes hiervoor
  7. Laat ze nu ± 40 min rijzen
  8. Oven voorverwarmen op 240 °C en bak ze tenslotte in ± 10 a 12 min af
Voor de lange suissen
  1. Maak over de lange zijde na 4 cm een markering en maak een oppervlakkige groef in je deeg
  2. Verdeel het overgebleven deel in 2, dan heb je ± 2 x 13 cm, maak ook hier een oppervlakkige groef
  3. Bestrijk over het middelste gedeelte je bbr en de rozijnen en/of chocolade
  4. Leg de bovenste rand van 13 cm nu over de bbr en rozijnen
  5. Bestrijk de onderste rand (4cm) met losgeklopt ei en vouw hem over de deegflappen heen
  6. Verdeel nu je geheel in 8 rechthoeken ; verdeel eerst in 2, en vervolgens, weer in 2 en nogmaals in 2.
  7. Draai ze nu om zodat de naden naar beneden liggen en leg ze meteen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  8. Dek af met de schone theedoek en laat ze 1 uur rijzen
  9. Bestrijk ze nu voorzichtig met het losgeklopt ei
  10. Ondertussen is de oven voorverwarmd op 225 °C boven- en onderwarmte
  11. Suissen in 12 min afbakken
Ter afwerking
  1. 125 gr abrikozenjam gekookt met 50cc water
  2. Hiermee de Suissen rijkelijk insmeren terwijl ze nog warm zijn!
  3. Laat ze nu ± 15 min afkoelen
  4. Tenslotte bestrijk je ze nu met de fondantsuiker
  5. 150 gr bloemsuiker gemengd met 3 el kokend water
  6. Bestrijk met een bakkerskwast nu voorzichtig je Suissen met deze glazuur

TIP; zie filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=hWX3lHoi2eA&t=136s 

 

Drankadvies

Heerlijk bij een kopje koffie of thee

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email