Luikse ballen
Boulets á la Liègeoise; heerlijke gehaktballen op Luikse wijzeOmschrijving
| Hoofdgerecht/ varkens- en rundvlees (of HoH)/ 4 pers
| ± 45 min
| 24Kitchen/ chef: Wim Ballieu/ progr: De streken van Wim.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Gehaktballen | Saus |
---|---|
|
|
Bereiding
Gehaktballen
- Snijd de korstjes van het brood en snijd het broodkruim vervolgens in dobbelstenen.
- Doe de broodstukjes in een ruime schaal en schenk er de melk over.
- Laat het brood even weken tot de melk geabsorbeerd is.
- Pel en versnipper de ui. Snijd de ui in heel fijne stukjes. Omdat rauwe ui niet zo smakelijk is in een gehaktmengsel, kan je snippers best kort stoven.
- Zet een pannetje op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
- Stoof de stukjes ui glazig in een paar minuten. Meng het brood met melk tot een glad papje.
- Doe het gehakt in de schaal, bij het mengsel van brood en melk.
- Breek ook het ei erbij. Spoel de peterselie en hak het groen zeer fijn.
- Doe de peterseliesnippers en de gestoofde uisnippers in de schaal.
- Voeg wat peper van de molen toe. Zout hoeft in principe niet.
- Was je handen en meng alle ingrediënten tot een perfecte basis voor gehaktballetjes.
- Verhit een braadpan (bij voorkeur met een hoge rand) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
- Schenk er ook een scheutje olijfolie bij.
- Zet een kommetje water in de buurt en maak je handen nat. Rol gladde vleesballetjes van ± 5 cm diameter. (Het mogen dus redelijk grote bouletten)
- Geef de balletjes een goudbruin korstje.
- Draai ze na enkele minuten met de nodige voorzichtigheid om.
- Na ± 10 minuten bakken schep je de ballen uit de pan.
- Houd het vlees warm, straks kan het verder garen.
- Zet de braadpan met aanbaksels opzij, want daarin maak je dadelijk de saus.
Saus
- Pel de uien en snipper ze in heel fijne stukjes.
- Verhit de braadpan opnieuw, en smelt er opnieuw een klontje boter in.
- Bak de stukjes ui kort en schenk er na een paar minuten een flinke scheut natuurazijn in.
- Roer de aanbaksels van het vlees los.
- Voeg het trapistenbier toe.
- Voeg water toe. Laat de bereiding ± 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Ondertussen kan je de stoemp voorbereiden (zie hieronder).
- Schep de Luikse siroop in de saus en laat ze zachtjes aan de kook komen.
- Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Afwerking/ serveren
- Je kan deze heerlijke ballen serveren met een typische Stoemp (is aardappelpuree met wortelen en spruitjes)
- Of naar keuze frietjes, een frisse salade
Drankadvies
Wijn: | — |
Bier: | Een Westmalle of ander trapisten bier |