Meyer-lemon cake

Naar inspiratie van Martha Steward op 24Kitchen. Heerlijk met een vers kopje koffie

Ter info

Lagen dun gesneden Meyer-citroenen geven dit verder klassieke dessert een zachte complexiteit .

Men denkt dat Meyer citroenen een kruising is van een citroen en een mandarijn. Voor dit recept heb ik gewoon mooie citroenen gebruikt

Omschrijving

| bakkerij/ cake/ ± 10 pers

| voorbereiding, 15 min / bakken 65 min/ afkoelen 15 min/ afwerking paar minuten

| gezien op 24Kitchen, chef; Martha Steward (Martha Bakes). Via deze aflevering recept uitgeschreven

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Kruimeldeeg

  • 220 gr bloem
  • 135 gr lichtbruine basterdsuiker
  • thl zout
  • 175 gr koude ongezouten boter, in blokjes

Taartdeeg

  • 3 (Meyer) citroenen, in flinterdunne plakjes gesneden, uiteinden weggegooid; plus 3 eetlepels fijngeraspte schil (van ± 3 citroenen)
  • 220 gr bloem
  • 1 thl bakpoeder
  • 1 thl zuiveringszout
  • 1 ½ theelepel zout
  • 175 gr ongezouten boter, kamertemperatuur, plus meer voor pan
  • 200 gr kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 thl puur vanille-extract
  • 250 ml zure room

Glazuur

  • 125 gr banketbakkerssuiker
  • 3 a 4 el Meyer-citroensap

Bereiding

Kruimeldeeg
  1. Meng bloem, bruine suiker en zout.
  2. Kneed met je vingers de boter door het bloemmengsel tot er kleine tot middelgrote klontjes ontstaan.
  3. Zet je kom even opzij of zet deze even in de koelkast (je kan deze kruimeldeeg ook in de vriezer bewaren)
Citroenen voorbereiden
  1. Was de citroen even met schoonwater en droog ze af
  2. Snij kop en kontje eraf en snij de citroenen vervolgens in hele dunne plakjes
  3. Pan een ruime pan water, breng deze even aan de kook, leg je schijfjes citroen hierin en laat nog 1 min even borrelen (blanceren). Zo haal je de bitterheid er even uit.
  4. Giet het water weg en herhaal deze stap nog 1 maal
  5. Haal alle plakjes met een schuimspaan voorzichtig uit het water en leg ze open op een vel bakpapier op je bakplaat (zo garen ze even verder)
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 ºC en beboter goed je cakvorm. Voor mijn cake gebruikte ik een tulband vorm
Taartdeeg
  1. Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar
  2. Klop in een mixer of keukenmachine (met de bisschophaak) de boter met de kristalsuiker en de citroenzeste op gemiddelde snelheid luchtig en licht een paar minuten
  3. Klop de eieren één voor één en de vanille-extract door het mengsel mee
  4. Verlaag je snelheid iets en breng nu beetje bij beetje en afwisselend bloem en zure room toe (lepel bloem, lepel zure room, lepel bloem, lepel zure room…)
  5. Zorg dat alles goed en  homogeen gemengd is.
Opbouw:
  1. Schep de helft van het beslag in je bakvorm en verdeel het gelijkmatig
  2. Schik ongeveer de helft van de citroenschijven over je deeg
  3. Schep de andere helft van het beslag hierover en verdeel het weer gelijkmatig
  4. Schik de andere helft van de citroenschijven weer over je beslag
  5. Eindig uiteindelijk met het verdelen van je kruimeldeeg hierover heen
  6. Plaats je bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak af in ongeveer 60 a 65 minuten. Check even  na met een satestokje of als je deze hebt met een caketester. Komt het er droog en schoon uit, is je cake gaar.
  7. Haal je cake uit de oven en laat hem zo’n 15 min afkoelen op een taartrooster
Glazuur
  1. Roer vlak voor het opdienen van je afgekoelde taart, de poedersuiker en het citroensap met een garde goed door tot je een glazig papje krijgt
  2. De glazuur kan je nu OF in een spuitzak overbrengen OF je gebruikt simpel een lepel om je taart te decoreren.
  3. Besprenkel  de cake en laat zo nodig het overtollige glazuur aan de zijkant afdruipen (geeft een mooi effect)
  4. Laat het glazuur even (± 5 min) hard worden voordat je hem aansnijdt

Geniet van je gebak met een heerlijk kopje koffie of thee. Succes verzekerd.

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email