Luchtige biscuit met bloedsinaasappels en ricotta frosting
geschikt voor diabeticiOmschrijving
| bakkerij/ gebak/ voor Diabetici/ 6 a 8 pers
| ± 15 min voorbereiding/ 60 min bakken
| gezien op facebook en hier een beetje mijn eigen draai aan gegeven, met goed resultaat
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor de cake
- 200 g suikervervanger Zusto
- 5 eieren op kamertemperatuur
- 200 g zelfrijzende bloem
voor de frosting
- 250 g Ricotta (of mascarpone) op kamertemperatuur
- 120 ml slagroom koud
- 120 g suikervervanger Zusto
- 1 bloedsinaasappel
voor de afwerking
- een springvorm van ong 20 cm doorsnee
- 2 a 3 bloedsinaasappels
NB:
- Zusto is een prima suikervervanger voor o.a. diabetici (1 gr suiker = 1 gr Zusto)
- Een pak Zusto heeft 300 gr, dan kom je net een beetje tekort voor de frosting, hierdoor heb ik maar 100 gr gebruikt, is dan iets minder zoet maar smaakte prima
- Voor de frosting heb ik gekozen voor Ricotta omdat deze minder vet en minder kaloriën heeft dan de mascarpone.
Bereiding
voor de cake/biscuit
- Doe de suikervervanger samen met de eieren in een kom en klop met een elektrische mixer voor zo’n 6-8 minuten tot je massa verviervoudigd en licht van kleur is.
- Schep voorzichtig de bloem onder de luchtige massa met een spatel tot de bloem volledig opgenomen is. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
- Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte, zodat je rustig kan bakken).
- Bekleed je springvorm met bakpapier en vet deze in of gebruik bakspray.
- Verdeel het mengsel in de springvorm
- Bak de biscuit in de springvorm in de voorverwarmde oven in 60 a 65 min, controleer ook deze met de sateprikker, komt deze droog uit je cake dan ik hij gaar.
- Laat de biscuit volledig afkoelen en maak ondertussen de frosting.
voor de frosting
- Klop de ricotta (mascarpone) samen met de suikervervanger en de zeste van 1 bloedsinaasappel in een kom voor 1 minuut.
- Voeg dan de slagroom toe en klop tot een stevige frosting, zo’n 3-5 minuten.
- Stop zodra de frosting vast wordt zodat je de room niet laat schiften.
- Bewaar in koelkast tot je gaat decoreren
afwerking
- Snij je taart na afkoelen in 3 lagen
- Leg je eerst laag cake op een serveerbord, bestrijk met de frosting en leg er wat schijven bloedsinaasappels op.
- Herhaal deze handeling voor de volgende lagen
- Bestrijk tenslotte boven- en zijkanten met deze frosting
- Snij de bloedsinaasappel in partjes of schijfjes en decoreer je taart ermee, eventueel nog wat toefjes frosting.
- Bewaar in de koelkast tot je de taart gaat aansnijden.
Voedingswaarde per 100 gr
Energie: 143 Kcal | Vetten: 6,5 gr waarvan verz. vetzuren: 3,1 gr |
Koolhydraten: 16,46 gr waarvan suikers: 1,6 gr |
Eiwitten: 4,93 gr | Vezels: — | Natrium: 0,01 mg |