Kerstbroodkrans
een mooi en feestelijk brood om op je Kerstontbijttafel te hebbenOmschrijving
| bakkerij/ broden/ feestelijk/ ± 10-12 pers
| ± 14 u in totaal, 23 min in de oven
| gezien op internet, Rutger bakt.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor het deeg
- 190 ml melk, koud
- 7 gr gedroogde instant gist
- 400 gr bloem (zie intro)
- 1 ei
- 40 gr suiker
- 8 gr zout
- 80 gr boter, koud en in blokjes
- rasp van ½ citroen
Voor de vulling
- 100 gr donkere rozijnen
- 2-3 el amandellikeur
- 75 gr pecannoten
- 80 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 4 tl kaneelpoeder
Verder extra nodig
- bloem, voor het werkblad
- 75 gr poedersuiker
- 1½ el water
Bereiding
voorbereiding
- Dit kerstbrood maak je het best in twee delen, maar hoeft niet perse
- je zou de avond of dag van tevoren het deeg en de rozijnen en pecannoten voor de vulling kunnen maken.
- op de dag zelf maak je de rest van de vulling, vorm ik de broodkrans en bak het af.
- ikzelf koos ervoor om het in 1 dag te maken
Kerstbrood deeg maken
- Doe de melk en het gist in een kom en roer door.
- Voeg de bloem, het ei, de suiker en het zout toe en kneed alles in zo’n 5-6 min tot een deeg.
- Het makkelijkst gaat dat in een standmixer met een deeghaak, maar je kunt het ook met de hand doen.
- Voeg de blokjes boter en de citroenrasp toe en kneed het deeg nog zo’n 5-6 minuten, tot alle boter opgenomen is en je een mooi soepel deeg hebt.
- Net na het toevoegen van de boter lijkt het deeg veel te slap te zijn, maar kneed gewoon door.
- Als de boter eenmaal door het deeg is gekneed, komt het goed, check even of je een vliesje kan vormen.
- Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het ½ uur staan op kamertemp, zet het deeg daarna een nacht in de koelkast. Tenzij je het dezelfde dag verder wilt verwerken, laat je deeg dan 1,5 u rijzen
- Meng de rozijnen met de amandellikeur en laat ze (een nacht) wellen.
- Verdeel de pecannoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C.
- Laat de noten afkoelen en hak ze daarna grof.
Kaneelvulling, krans vormen en bakken
- Doe voor de kaneelvulling de boter, de lichtbruine basterdsuiker en de kaneel in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig mengsel.
- Als de boter te koud is, dan is het lastig om het mengsel mooi romig te kloppen.
- Neem het deeg (uit de koelkast) of uit je kom na het rijzen en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap van 30×40 cm.
- Bestrijk het uitgerolde deeg met de kaneelvulling en verdeel daar de gewelde rozijnen en stukjes pecannoot over.
- Om de krans te maken; rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een rol.
- Leg de deegrol met de naad aan de onderkant en snijd beide uiteinden van de rol recht af.
- Snijd het deeg in 12 gelijke plakken, maar snijd het deeg NIET helemaal door.
- Laat de plakken aan één kant van de rol nog zo’n 1½ a 2 cm aan elkaar vast zitten.
- Leg de deegrol voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Vorm een krans van de deegrol, met de kant waar het deeg nog aan elkaar vast zit in het midden.
- Leg alle deegplakken iets plat en zorg dat ze elkaar net overlappen.
- Laat de broodkrans 1-1½ uur op kamertemperatuur rijzen en dek het losjes af met plasticfolie.
- Voor het bakken: verwarm de oven voor op 190 °C.
- Bak het kerstbrood in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Tijdens het bakken lekt er iets van het suiker-kaneelmengsel op de bakplaat, dat is normaal.
- Laat je kerstkrans na het bakken even afkoelen
- Meng het poedersuiker met het water tot een niet te dun glazuur en besprenkel de broodkrans daarmee.
Eet smakelijk en geniet van een lekker stukje van je krans!