Zachte luchtige bruine bolletjes
Omschrijving
| bakkerij/ brood/ ± 12 bolletjes
| voorbereiding 1 u/ wachten 1 a 1,5 u/ bakken ± 11 a 15 min
| via Robert van Beckhoven
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 200 gr Patentbloem
- 300 gr volkoren tarwemeel
- 9 gr bakkerszout
- 10 gr Instant Gist
- 30 gr Broodverbeteraar
- 350 ml (half)volle melk
- 50 gr ongezouten roomboter
- extra 10 gr gesmolten ongezouten roomboter voor de afwerking
Bereiding
Het deeg kneden met de machine
- Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in de kom van de machine.
- Laat de machine op een lage snelheid kneden.
- Voeg 50 gr in blokjes gesneden boter toe en kneed het deeg tot een goed gekneed deeg.
Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken. Het blijft een wat plakkerige deeg. Duur verschilt en is afhankelijk van je machine
Het opbollen van het deeg
- Verdeel het deeg in 12 stukjes van ± 79 gram.
- Leg een deegstukje op het werkblad en draai van binnen naar buiten over het deegstuk heen.
Tip! Je draait je rechterhand met de klok mee en je linkerhand tegen de klok in. - Breng met je duim spanning op het deegstukje.
Tip! Zorg ervoor dat je duim altijd het werkblad blijft aanraken. - Het deegstukje ‘kruipt’ met behulp van je duim onder zichzelf.
Tip! Wanneer je voelt dat het deeg tegen je hand komt, laat je langzaam je hand boller worden.
Tip! Wanneer je te lang een vlakke hand gebruikt, zal er een puntje op de deegbolletjes ontstaan. - Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de opgebolde deegstukjes met de sluiting naar beneden in 3 rijen van 4 op de bakplaat.
- Dek de bakplaat af met bubbeltjesfolie
Het rijzen van het deeg
- Laat de bruine bolletjes mooi vol rijzen.
Tip! De bolletjes zijn voldoende gerezen wanneer je er voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
Tip! Dit zal ± 50 minuten tot 1,5 uur duren. - Verwarm tijdens de narijs alvast de oven voor op 240 °C (onder- en bovenwarmte).
Het bakken van de bruine bolletjes
- Schuif de bakplaat in de laagste positie van de oven.
- Bak de broodjes 11 a 14 minuten op 240 °C
- Prik eventueel met een digitale (kern)thermometer in een bolletje.
Tip! Als het bolletje een kerntemperatuur van 96 °C heeft, zijn de broodjes klaar. - Smelt 10 gr roomboter.
- Strijk de bolletjes direct na het bakken af met een dun laagje boter.
- Laat de witte bolletjes afkoelen op een rooster.