Omschrijving:
Bakkerij | hartige taarten | 8 personen
Bereidingstijd: 1½ a 2 uur.
Bron: Buitenleven magazine, juli-aug 2011
Ingrediënten:
- 12 volkoren bescuitjes
- 50 gr boter
- 500 gr verse roomkaas
- 120 gr fijne kristalsuiker
- 1 el bloem
- 2 citroenen
- 2 eieren plus 1 eidooier
- 170 ml zure room
- 3 tl vanille-escence of merg uit 1 vanillestokje
- Slagroom voor erbij
- 450 gr verse aardbeien
- 2 el Cointreau
- 1 kl sinaasappel
- 1 el fijngesnede munt
- 2 tl fijne kristalsuiker of honing
Bereidingswijze:
- verwarm de oven voor tot 160°C
- doe de biscuitjes in een palstic zakje en verkruimel ze vorozicht met een deegroller of hak ze 1 min grof in de keukenmachine.
- laat de boter smelden en vermeng met de kruimels en druk dit mengsel tegen de bodem van een springvorm van 20 cm doorsnee.
- rasp de citroen en pers ze uit. Doe alle ingrediënten voor d eroomkaasstaart in een groet kom en klop ze met een mixer of ballongade tot een licht en romig mengsel.
- schenk dit over de kruimelbodem.
- zet de bakvorm op een bakplaat midden in de overn en bak de taart 40-50 min tot hij stig is, maar nog wiebelig in het midden.
- schakel de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven: zo zullen zich geen grote barsten vormen (negeer kleine barstjes).
- neem de afgekoelde taart uit de vorm en laat hem door en door koud worden in de koelkast.
- verwijder de krootjes van de aardbeien en snij d evruchten doormidden. Rasp de sinaaspapel en pers hem uit.
- schep de aardbeien in een kom om met cointreau, sinaasappelrasp en –sap, de munt en suiker.
- laat 30 min marineren.
- schep de aardbeien vlak voor het serveren op de taart en schenk de room erover.