Vanille-Citroen-room-kaastaart met aardbeien
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 8 pers
| 1½ a 2 uur.
| Buitenleven magazine, juli-aug 2011
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 12 volkoren bescuitjes
- 50 gr boter
- 500 gr verse roomkaas
- 120 gr fijne kristalsuiker
- 1 el bloem
- 2 citroenen
- 2 eieren plus 1 eidooier
- 170 ml zure room
- 3 tl vanille-escence of merg uit 1 vanillestokje
- Slagroom voor erbij
- 450 gr verse aardbeien
- 2 el Cointreau
- 1 klp sinaasappel
- 1 el fijngesneden munt
- 2 tl fijne kristalsuiker of honing
Bereiding
- verwarm de oven voor tot 160°C
- doe de biscuitjes in een plastic zakje en verkruimel ze voorzichtig met een deegroller of hak ze 1 min grof in de keukenmachine.
- laat de boter smelten en vermeng met de kruimels en druk dit mengsel tegen de bodem van een springvorm van 20 cm doorsnee.
- rasp de citroen en pers ze uit. Doe alle ingrediënten voor de roomkaasstaart in een groet kom en klop ze met een mixer of ballongade tot een licht en romig mengsel.
- schenk dit over de kruimelbodem.
- zet de bakvorm op een bakplaat midden in de oven en bak de taart 40-50 min tot hij stug is, maar nog wiebelig in het midden.
- schakel de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven: zo zullen zich geen grote barsten vormen (negeer kleine barstjes).
- neem de afgekoelde taart uit de vorm en laat hem door en door koud worden in de koelkast.
- verwijder de krootjes van de aardbeien en snij de vruchten doormidden. Rasp de sinaasappel en pers hem uit.
- schep de aardbeien in een kom om met Cointreau, sinaasappelrasp en –sap, de munt en suiker.
- laat 30 min marineren.
- schep de aardbeien vlak voor het serveren op de taart en schenk de room erover.