Tartelletes met lemoncurd
Een heerlijk klein en fris gebakje, voor elke gelegenheidOmschrijving
| gebakje/ 8 pers
| ± 10 a 15 min & 20 min bakken
| Uit eigen keuken.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
deel 1: Harder wener deeg (1-2-3 en een eitje)
- 75 gram suiker (= 1 deel)
- 150 gram roomboter (= 2 delen)
- 225 gram bloem (= 3 delen)
- 1 ei
- 15 ml water
- snuf zout
deel 2: lemoncurd
- 2 grote citroenen, liefst biologisch
- 175 gr witte basterdsuiker
- 150 gr roomboter
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
Bereiding
stap 1, het bakken van de tartelletes
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal/kneed tot een deeg.
- Kneed het deeg nog even goed met de hand door, op een licht bestoven aanrecht met wat bloem, en verpak het in vershoudfolie.
- Leg het deeg minimaal een half uur koud weg voordat je deze verder gebruikt.
- Voor het afbakken
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vorm in van ± 24 cm diameter / of tartelettes
- Rol het deeg uit tot ± 28 cm diameter op een werkblad bestrooid met bloem.
- Voor tartelettes maak je uitsteeksels met een kom (of iets dergelijks) die net iets groter is dan je tartelettes
- Bekleed de vorm(en) ermee en prik wat gaatjes in het deeg
- Leg een iets verfrommeld velletje bakpapier over het deeg in je vorm(en).
- Vul de vorm met bakbonen.
- Bak de grote vorm ± 15 min. en de tartelettes ± 12 min (kijk even naar je eigen oven)
- Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog ± 10 min (grote bakvorm) en ± 8 min (tartelettes) door tot goudbruin aan de randjes.
- Laat volledig afkoelen op een rooster en haal ze daarna voorzichtig uit de vorm
stap 2, Lemoncurd
- Rasp de citroen met een fijne rasp en pers ze uit, vang het sap op.
- Klop de eieren (dooiers en eiwit) met de basterdsuiker en vanillesuiker los met een garde of keukenmachine
- Voeg de citroenrasp toe aan het eiermengsel en roer erdoor (wil je een helemaal gladde lemon curd dan kun je de rasp ook weglaten maar hij is wel lekkerder van smaak met rasp).
- Verwarm het citroensap met boter in een pannetje op het vuur.
- Giet dan het iets afgekoelde (lauw) gesmolten botermengsel met citroensap, beetje bij beetje bij de losgeklopte eieren.
- Doe nu alles terug in de pan en verwarm op een zacht vuurtje terwijl je blijft roeren.
- Zo laat je het zachtjes al roerend indikken. In totaal zo’n 3 a 5 min.
- Let op! Zet het vuur niet te hoog, om aanbranden van de lemon curd te voorkomen.
- Laat daarna afkoelen, dan dikt de lemon curd ook nog iets in.
stap 3, afwerking
- vul je afgekoelde tartlettes met de eveneens afgekoelde lemoncurd
- garneer met (naar keuze), een toefje slagroom of iets van fruit wat je lekker vindt
- tenslotte bestuif ze met wat poedersuiker