Suikerkoekjes
vooral te gebruiken bij een deegrol met vormen (bv kerst, bloemen...)Omschrijving
| bakkerij/ klein gebak/ zand-suiker-koekjes
| ± 10 a 15 min
| op diverse pagina gevonden maar mijn grootste inspiratie ging toch uit naar Laura’s Bakery.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 150 gram witte basterdsuiker
- 50 gram vanillesuiker
- 200 gram ongezouten roomboter
- 1 ei (M)
- 400 gram bloem
Bereiding
- Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig.
- Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
- Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg.
- Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast te rusten.
- Het deeg rol je uit tot een dikte van ± 0,5 cm op een met bloem bestoven werkblad.
- Gebruik niet te veel bloem, omdat het recept al veel bloem bevat gaan de koekjes anders te ‘bloemerig’ smaken.
- Steek de koekjes uit met een vorm/uitsteker naar keuze.
- Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ± 12-14 min op 180 °C (boven- en onderwarmte). Let wel: “ken je eigen oven, pas desnoods de tijden even aan”
- Kleine koekjes bak je iets korter, dus het werkt het beste om per bakplaat koekjes van dezelfde grootte af te bakken.
- Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen.
- De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
- Als de koekjes volledig afgekoeld zijn kun je ze decoreren met bijvoorbeeld royal icing of gesmolten chocolade.