Stoombootslofjes

een heerlijke variaties op de fruitslofjes

Omschrijving

| gebak/ goed voor ± 8 a 10 slofjes

| ± 10 min voor het deeg/ ± 1 u koelen/ 20 min bakken

| inspiratie gezien op fb, hier mijn draai aan gegeven

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 280gram bloem
  • 2tl bakpoeder
  • 180gram ongezouten roomboter
  • 100gram witte basterdsuiker
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 1 thl zelfgemaakte speculaaskruiden

Sinaasappel-banketbakkersroom

  • 350 ml sinaasappelsap
  • merg van1 vanillestokje
  • 105gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 60 gr bloem

Topping

  • Een laagje sinaasappel-banketbakkersroom
  • Een laagje opgeklopte slagroom met slagroomversteviger, met 1 el fijngemaakte kruidnoten en 1 el sinaasappel zeste

Voor mensen met een koemelkallergie

  • de roomboter vervangen door bv FlowerFarm
  • de slagroom vervangen door Soja, Op te kloppen

Bereiding

Sloffendeeg
  1. Weeg alle ingrediënten eerst af, laat je oven voorverwarmen op 180 °C
  2. Breng je roomboter (zacht en op kamertemperatuur), in je mengkom van een keukenmachine
  3. Voeg hier de suiker, eidooier, citroenzeste (rasp) bij en laat alles goed mengen tot een homogeen beslag
  4. Bloem met bakpoeder zeven, zodat je geen klontjes hebt
  5. Voeg nu beetje bij beetje je bloem, met bakpoeder, doorheen tot alles goed vermengd is
  6. NB: voor de stoombootslofjes heb ik een theelepel speculaaskruiden toegevoegd
  7. Tenslotte haal je je deegbal uit de machine, kneed nog 1 x goed door en maak een platte plak, vouw deze in keukenfolie en laat minimaal 1 u afkoelen/ opstijven in de koelkast. Hierdoor kan je hem beter uitrollen en je sloffenvormen uitsteken.
  8. Na koelen: strooi wat bloem op je aanrechtblad en rol je deeg uit tot een dikte van 5 mm.
  9. Met 1 sloffenring kan je nu alle slofjes uitsteken.
  10. Vet alle sloffenringen goed in met boter en leg ze op een bakpapier.
  11. In elke sloffenring leg je een plakje deeg, duw met je vinger voorzichtig een gootje in het midden van je deeg
  12. Spuit nu met een spuitzak wat amandelspijs OF banketbakkersroom in dit gootje
  13. Bak de slofjes in de voorverwarmde oven gedurende zo’n 20 min
  14. Haal ze daarna uit de oven en laat goed afkoelen voor je verder gaat.
Afwerking
  1. na het afkoelen
  2. spuit een dun laagje sinaasappelbanketbakkersroom op je slofjes
  3. slagroom stijf kloppen met 1 klp slagroomversteviger (per 500 ml room)
  4. op het laatst voeg je 1 el fijngemaakte kruidnoten toe + 1 el sinaasappelzeste
  5. Spuit met een kartelmondje de slagroom op de slofjes
  6. Laat ze nu ongeveer 20 min in de koelkast staan om goed op te stijven
  7. Tenslotte ga je ze versieren in de stemming van de Sint. Hiervoor heb ik chocoladefiguurtjes, kruidnoten en springels gebruikt.

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email