Stoombootslofjes
een heerlijke variaties op de fruitslofjesOmschrijving
| gebak/ goed voor ± 8 a 10 slofjes
| ± 10 min voor het deeg/ ± 1 u koelen/ 20 min bakken
| inspiratie gezien op fb, hier mijn draai aan gegeven
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Sloffendeeg
- 280gram bloem
- 2tl bakpoeder
- 180gram ongezouten roomboter
- 100gram witte basterdsuiker
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- snuf zout
- rasp van een halve citroen
- 1 thl zelfgemaakte speculaaskruiden
Sinaasappel-banketbakkersroom
- 350 ml sinaasappelsap
- merg van1 vanillestokje
- 105gram suiker
- 3 eidooiers
- 60 gr bloem
Topping
- Een laagje sinaasappel-banketbakkersroom
- Een laagje opgeklopte slagroom met slagroomversteviger, met 1 el fijngemaakte kruidnoten en 1 el sinaasappel zeste
Voor mensen met een koemelkallergie
- de roomboter vervangen door bv FlowerFarm
- de slagroom vervangen door Soja, Op te kloppen
Bereiding
Sloffendeeg
- Weeg alle ingrediënten eerst af, laat je oven voorverwarmen op 180 °C
- Breng je roomboter (zacht en op kamertemperatuur), in je mengkom van een keukenmachine
- Voeg hier de suiker, eidooier, citroenzeste (rasp) bij en laat alles goed mengen tot een homogeen beslag
- Bloem met bakpoeder zeven, zodat je geen klontjes hebt
- Voeg nu beetje bij beetje je bloem, met bakpoeder, doorheen tot alles goed vermengd is
- NB: voor de stoombootslofjes heb ik een theelepel speculaaskruiden toegevoegd
- Tenslotte haal je je deegbal uit de machine, kneed nog 1 x goed door en maak een platte plak, vouw deze in keukenfolie en laat minimaal 1 u afkoelen/ opstijven in de koelkast. Hierdoor kan je hem beter uitrollen en je sloffenvormen uitsteken.
- Na koelen: strooi wat bloem op je aanrechtblad en rol je deeg uit tot een dikte van 5 mm.
- Met 1 sloffenring kan je nu alle slofjes uitsteken.
- Vet alle sloffenringen goed in met boter en leg ze op een bakpapier.
- In elke sloffenring leg je een plakje deeg, duw met je vinger voorzichtig een gootje in het midden van je deeg
- Spuit nu met een spuitzak wat amandelspijs OF banketbakkersroom in dit gootje
- Bak de slofjes in de voorverwarmde oven gedurende zo’n 20 min
- Haal ze daarna uit de oven en laat goed afkoelen voor je verder gaat.
Afwerking
- na het afkoelen
- spuit een dun laagje sinaasappelbanketbakkersroom op je slofjes
- slagroom stijf kloppen met 1 klp slagroomversteviger (per 500 ml room)
- op het laatst voeg je 1 el fijngemaakte kruidnoten toe + 1 el sinaasappelzeste
- Spuit met een kartelmondje de slagroom op de slofjes
- Laat ze nu ongeveer 20 min in de koelkast staan om goed op te stijven
- Tenslotte ga je ze versieren in de stemming van de Sint. Hiervoor heb ik chocoladefiguurtjes, kruidnoten en springels gebruikt.