Sandwiches
In Nederland meer bekend als zachte puntjes, in België zijn het heerlijke zachte zoete broodjesOmschrijving
| bakkerij/ broden/ 15 a 20 stuks
| ± ruim 2 uur in totaal (zie bij de bereiding)
| uit het Belgisch Bakboek van Stefan Elias.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
mogelijkheid (1) | mogelijkheid (2) |
---|---|
(= volgens het recept van Stefan Elias uit het Belgisch bakboek) |
(= volgens youtube filmpje van Roger van Damme) |
Beide mogelijkheden uitgeprobeerd, beiden zijn goed te doen en met succes gerealiseerd.
Wilde deze graag met jullie delen
tijdverdeling (1)
| 10 min kneden – 30 min rusten – wegen en vormen bolletjes – 15 min rusten – vormen sandwiches – 60 a 70 min rijzen – 7 a 8 min bakken (totaal ong 2 uur)
Bereiding
- Weeg alle Ingrediënten af en zet ze even apart klaar
- Doe alles in de mengkom van je keukenmachine met kneedhaak in deze volgorde:
- Meel – ei – gist – zout (maar niet op de gist!) – boter – melk (uit de koelkast)
- Kneed dit 10 min op middelhoge stand, tot je een mooi gebonden bolletje hebt die los komt van je kom
- Leg je bolletje deeg op een schoon aanrechtblad
- Laat afgedekt met een theedoek 30 min rusten
- Weeg nu stukjes af van ± 50 gr en maak er mooie bolletjes van (zachtjes opbollen op je aanrecht)
- Laat afgedekt met je theedoek 15 min rusten
- Vormen van de sandwiches:
- Bolletje plat slaan, omdraaien en in 3 x dichtvouwen.
- Vouw ± ⅓ ervan naar beneden en druk de randen even aan, duw naad dicht
- Doe dit 3 keer tot je een soort rolletje hebt
- Plaats nu beide handen boven de sandwiches en rol de beide uiteinden tot een puntje door met je handen een rolbeweging te maken op het deegoppervlak
- Plaats je sandwiches nu met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat
- Laat afgedekt met een theedoek 60 a 70 min rijzen
- Oven ondertussen voorverwarmen op 230 °C boven- en onderwarmte
- Na het rijzen voorzichtig insmeren met het losgeklopt eitje
- Bakken gedurende 7 a 9 min (afhankelijk van je eigen oven) in de voorverwarmde oven tot ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben
- Na het bakken even laten afkoelen op een rooster
Eet smakelijk
tijdverdeling (2)
| 10 min kneden – 35 min rusten – wegen en vormen bolletjes – 10 min rusten – vormen sandwiches – 60 a 70 min rijzen – 7 a 8 min bakken (totaal ong 2 u)
Bereiding
Met de hand gemaakt i.p.v. met de keukenmachine – zie foto’s onderaan in de gallerij
- Weeg alle Ingrediënten af en leg ze apart klaar op je aanrecht
- Breng de bloem op een schoon aanrechtblad en maak met de deegkrabber een kuil in het midden
- Giet de melk in de kuil van je bloem
- Breek de verse gist een klein beetje zodat hij goed kan oplossen in de melk. Strooi deze boven de melk
- Voeg de 2 eidooiers toe, ook in de kuil bij de melk en gist
- Leg je suiker aan de buitenkant van je rand met meel
- Leg ook het zout hierbij. Zout en gist belemmerd het rijzingsproces dus deze nooit samen voegen!
- Leg de boter naast de suiker en zout, buiten de kuil dus
- Met één hand ga je nu de dooiers en de melk met gist mengen
- Met de andere hand neem je met je deegkrabber beetje bij beetje de bloem erbij
- En tenslotte ook je suiker, zout en boter
- Als alles goed gemengd is, ga je pas echt aan het werk namelijk het kneden van je deeg
- Maakt een min of meer lange strook, vouw het van boven naar je toe dicht en met je handpalm duw je het weer open.
- Dit blijf je ± 10 min volhouden tot je een stevig bolletje hebt waarvan je een vliesje kunt trekken zonder dat hij scheurt. Dan zijn de gluten goed verwerkt
- Leg je bol deeg zachtjes afgedekt met plastiek folie en een theedoek op je aanrecht en laat 35 min rusten
- Na het rusten gaan we het deeg plat slaan, de lucht eruit slaan, is het doorslaan van het deeg
- We gaan nu bolletjes afwegen van ± 50 a 55 gr, je haalt ± 15 a 17 sandwiches uit dit deeg
- Hier gaan we nu bolletjes van maken door een kleine spanning op te bouwen met ronddraaiende beweging van je handen
- Tenslotte gaan we deze bolletjes met de sluiting naar boven brengen voor het vormen van de langwerpig vorm van onze sandwiches
- Afdekken met plastiek folie en 10 min laten rusten. Let op! Geen bloem strooien, dat zorg voor verkorsting van het deeg
- Vormen van de sandwiches:
- Bolletje met de hand plat duwen, lucht eruit halen
- Vouw ⅓ naar beneden en druk goed aan, spanning opbouwen
- Vervolgens met je 2 duimen het deeg verder naar binnen/beneden rollen, in 3 keer
- Zorg dat je de spanning mooi houd
- Tenslotte even rollen en op de zijkanten lichtjes duwen om de punten te vormen
- Leg een bakpiertje op je bakplaat en leg de sandwiches meteen op deze bakplaat, of – besmeer je bakplaat met echte boter
- Leg de sandwiches met de sluiting naar onder op de bakplaat
- Dek je bakplaat wederom af met plastiekfolie om ze gedurende 60 min te laten rijzen
- Ondertussen de oven voorverwarmen op 230 °C boven- en onderwarmte
- Tenslotte ga je ze na het rijzen heel zachtjes bestrijken met een losgeklopt eitje om ze mooi bruin te laten kleuren tijdens het bakken
- Als laatste afbakken in de voorverwarmde oven gedurende ± 8 min