Sandwiches

In Nederland meer bekend als zachte puntjes, in België zijn het heerlijke zachte zoete broodjes

Omschrijving

| bakkerij/ broden/ 15 a 20 stuks

| ± ruim 2 uur in totaal (zie bij de bereiding)

| uit het Belgisch Bakboek van Stefan Elias.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

mogelijkheid (1) mogelijkheid (2)
  • 420 gr tarwebloem
  • 200 cc volle melk (uit de koelkast)
  • 25 gr verse gist
  • 1 ei
  • 40 gr ongezouten roomboter (kamer t °C)
  • 30 gr kristalsuiker
  • 6 gr zout
  • 1 losgeklopt ei (voor het bestrijken)

(= volgens het recept van Stefan Elias uit het Belgisch bakboek)

  • 500 gr bloem
  • 225 cc koude melk
  • 35 gr verse gist
  • 2 eidooiers
  • 50 gr (kristal)suiker
  • 10 gr zout
  • 80 gr boter

(= volgens youtube filmpje van Roger van Damme)

Beide mogelijkheden uitgeprobeerd, beiden zijn goed te doen en met succes gerealiseerd.
Wilde deze graag met jullie delen

tijdverdeling (1)

| 10 min kneden – 30 min rusten – wegen en vormen bolletjes – 15 min rusten – vormen sandwiches – 60 a 70 min rijzen – 7 a 8 min bakken (totaal ong 2 uur)

Bereiding

  1. Weeg alle Ingrediënten af en zet ze even apart klaar
  2. Doe alles in de mengkom van je keukenmachine met kneedhaak in deze volgorde:
    • Meel – ei – gist – zout (maar niet op de gist!) – boter – melk (uit de koelkast)
  3. Kneed dit 10 min op middelhoge stand, tot je een mooi gebonden bolletje hebt die los komt van je kom
  4. Leg je bolletje deeg op een schoon aanrechtblad
  5. Laat afgedekt met een theedoek 30 min rusten
  6. Weeg nu stukjes af van ± 50 gr en maak er mooie bolletjes van (zachtjes opbollen op je aanrecht)
  7. Laat afgedekt met je theedoek 15 min rusten
  8. Vormen van de sandwiches:
    • Bolletje plat slaan, omdraaien en in 3 x dichtvouwen.
    • Vouw ± ⅓ ervan naar beneden en druk de randen even aan, duw naad dicht
    • Doe dit 3 keer tot je een soort rolletje hebt
    • Plaats nu beide handen boven de sandwiches en rol de beide uiteinden tot een puntje door met je handen een rolbeweging te maken op het deegoppervlak
    • Plaats je sandwiches nu met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat
  9. Laat afgedekt met een theedoek 60 a 70 min rijzen
  10. Oven ondertussen voorverwarmen op 230 °C boven- en onderwarmte
  11. Na het rijzen voorzichtig insmeren met het losgeklopt eitje
  12. Bakken gedurende 7 a 9 min (afhankelijk van je eigen oven) in de voorverwarmde oven tot ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben
  13. Na het bakken even laten afkoelen op een rooster

Eet smakelijk

tijdverdeling (2)

| 10 min kneden – 35 min rusten – wegen en vormen bolletjes – 10 min rusten – vormen sandwiches – 60 a 70 min rijzen – 7 a 8 min bakken (totaal ong 2 u)

Bereiding

Met de hand gemaakt i.p.v. met de keukenmachine – zie foto’s onderaan in de gallerij

  1. Weeg alle Ingrediënten af en leg ze apart klaar op je aanrecht
  2. Breng de bloem op een schoon aanrechtblad en maak met de deegkrabber een kuil in het midden
  3. Giet de melk in de kuil van je bloem
  4. Breek de verse gist een klein beetje zodat hij goed kan oplossen in de melk. Strooi deze boven de melk
  5. Voeg de 2 eidooiers toe, ook in de kuil bij de melk en gist
  6. Leg je suiker aan de buitenkant van je rand met meel
  7. Leg ook het zout hierbij. Zout en gist belemmerd het rijzingsproces dus deze nooit samen voegen!
  8. Leg de boter naast de suiker en zout, buiten de kuil dus
  9. Met één hand ga je nu de dooiers en de melk met gist mengen
  10. Met de andere hand neem je met je deegkrabber beetje bij beetje de bloem erbij
  11. En tenslotte ook je suiker, zout en boter
  12. Als alles goed gemengd is, ga je pas echt aan het werk namelijk het kneden van je deeg
  13. Maakt een min of meer lange strook, vouw het van boven naar je toe dicht en met je handpalm duw je het weer open.
  14. Dit blijf je ± 10 min volhouden tot je een stevig bolletje hebt waarvan je een vliesje kunt trekken zonder dat hij scheurt. Dan zijn de gluten goed verwerkt
  15. Leg je bol deeg zachtjes afgedekt met plastiek folie en een theedoek op je aanrecht en laat 35 min rusten
  16. Na het rusten gaan we het deeg plat slaan, de lucht eruit slaan, is het doorslaan van het deeg
  17. We gaan nu bolletjes afwegen van ± 50 a 55 gr, je haalt ± 15 a 17 sandwiches uit dit deeg
  18. Hier gaan we nu bolletjes van maken door een kleine spanning op te bouwen met ronddraaiende beweging van je handen
  19. Tenslotte gaan we deze bolletjes met de sluiting naar boven brengen voor het vormen van de langwerpig vorm van onze sandwiches
  20. Afdekken met plastiek folie en 10 min laten rusten. Let op! Geen bloem strooien, dat zorg voor verkorsting van het deeg
  21. Vormen van de sandwiches:
    • Bolletje met de hand plat duwen, lucht eruit halen
    • Vouw ⅓ naar beneden en druk goed aan, spanning opbouwen
    • Vervolgens met je 2 duimen het deeg verder naar binnen/beneden rollen, in 3 keer
    • Zorg dat je de spanning mooi houd
    • Tenslotte even rollen en op de zijkanten lichtjes duwen om de punten te vormen
  22. Leg een bakpiertje op je bakplaat en leg de sandwiches meteen op deze bakplaat, of – besmeer je bakplaat met echte boter
  23. Leg de sandwiches met de sluiting naar onder op de bakplaat
  24. Dek je bakplaat wederom af met plastiekfolie om ze gedurende 60 min te laten rijzen
  25. Ondertussen de oven voorverwarmen op 230 °C boven- en onderwarmte
  26. Tenslotte ga je ze na het rijzen heel zachtjes bestrijken met een losgeklopt eitje om ze mooi bruin te laten kleuren tijdens het bakken
  27. Als laatste afbakken in de voorverwarmde oven gedurende ± 8 min

Categorieën