Risotto alla Primavera
Een heerlijk vegetarisch gerechtOmschrijving
| Hoofdgerecht/ risotto/ 2 pers
| ruim half uur
| gevonden op internet
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 130 gr risottorijst, ik gebruikte carnaroli
- 450 gr gemengde lente-/zomergroenten
- 750 ml kippen- of groentebouillon
- 60 ml droge witte wijn
- 1 sjalotje of kleine ui
- 4 el extra vergine olijfolie, verdeeld
- 1 el boter
- vers geraspte Parmigiano Reggiano
- zout en versgemalen zwarte peper
- zuiveringszout (optioneel)
- 1 el gehakte verse platte peterselie of munt of basilicum, of een mengsel
Bereiding
- Snijd de groenten in blokjes en kook ze afzonderlijk in gezouten water tot ze gaar maar nog stevig zijn, ± 2 min.
- Als je een snufje zuiveringszout aan het water toevoegt, zullen de groenten sneller koken en een helderdere kleur behouden.
- Dompel ze onder in koud water om het koken te stoppen en laat ze uitlekken.
- Erwten (indien gebruikt) eventueel uit de peul verwijderen, tenzij je dipvries erwtjes gebruikt.
- Haal de uiteinden van de sperziebonen (indien gebruikt) en snijd ze in korte stukken van ± 2 cm.
- Kook de paprika in 2 el olijfolie
- Als de paprika zaacht maar nog stevig van smaak zijn, voeg je de overige groenten toe en roer een paar min op hoog vuur.
- Proef en breng eventueel op smaak met p&z en zet deze pan even opzij.
- Breng de bouillon goed aan de kook
- Neem een grote koekepan met dikke bodem en stoof hierin de fijngesneden sjalot met wat zout tot deze zacht en geurig is
- Voeg de risottorijst en roer op middelhoog vuur een paar min, maar zorg ervoro dat de ui niet bruin wordt.
- Voeg 60 ml droge witte wijn toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen
- Voeg nu pollepel per pollepel de bouillon toe, blijf op middenhoog vuur roeren en voeg pas de volgende lepel bouillon toe als het vocht is opgenomen. Duurt ongeveer 15 a 20 min
- Tenslotte voeg je de groenten toe
- Roer op middelhoog vuur tot de rijst zacht maar stevig is. De risotto mag niet soepig maar ook niet te droog zijn
- Voeg tenslotte een lepel boter en een handvol vers geraspte Parmigiano toe
- Tenslotte kan je verse munt/ of peterselie/ of basiilicum toe naar smaak
Eet smakelijk