Reeragout met bier en knolselder puree

Omschrijving:

Hoofdgerecht | Wild | Stoofpotjes | 4 personen
Bereidingstijd: meer dan 60 min.
Bron: 2013.10.23 – Colruyt inspiratiefolder, wild voor iedereen

Ingrediënten:

  • 650 reeragout (beenhouwerij)
  • 3 wortelen
  • 1 bussel raapjes
  • 1 knolselder
  • 0.5 bosje platte peterselie
  • 800 g aardappelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 3 dl melk
  • 1 eetl. boter
  • 1 eetl. mosterd
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • Voor de marinade:
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 33 cl donker bier (Floreffe, Postel, …)
  • 2 dl wildfond (bokaal)
  • 5 jeneverbessen (gedroogd)
  • 0.5 koffiel. tijm (gedroogd)
  • zwarte peper (molen)

Bereidingswijze:

→      Voorbereiding (15 min. + minstens 10 u. marineren)
→      Bereiding zelf (15 min. + 1 u. 30 min. sudderen)

  1. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook fijn. Doe samen met alle andere ingrediënten voor de marinade in een kom en laat er de reeragout minstens 10 u. in marineren in de koelkast (liefst een hele nacht).
  2. Snij de andere ui en het knoflook grof.
  3. Snij de rapen in halvemaantjes en de wortelen in blokjes van 2 cm.
  4.  Schil de knolselder en snij in gelijke stukken.
  5. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.
  6. Haal het vlees uit de marinade en dep droog. Zeef de marinade. Smelt de boter in een kookpot en bak de stukken wild aan alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout.
  7. Voeg de stukken ui en knoflook toe en giet er de gezeefde marinade bij. Laat 1 u. op een zacht vuur sudderen.
  8. Voeg de rapen en de wortelen toe en laat nog 30 min. garen.
  9. Breng intussen de melk aan de kook in een kookpot en kook de stukken knolselder 15 à 20 min.
  10. Kook de aardappelen 20 min. in licht gezouten water. Giet af en plet met een pureestamper. Voeg de knolselder en een beetje gekookte melk toe voor een smeuïge puree. Plet alles fijn en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  11. Meng de mosterd onder de reeragout en kruid met peper en zout.
  12. Verdeel de reeragout en de knolselderpuree over de borden. Garneer met grof gehakte platte peterselie.
  13. U kan 1 eetl. gehakte walnootpitten mengen onder de puree, dat is nog lekkerder! 

Drankadvies:

Bier: Petrus Oud Bruin, Abdijbier
Wijn: Réserve des Tuguets, A.O.P. Madiran

Voedingswaarde:

  • Energie: 789 kcal
  • Eiwitten: 57 g
  • Vetten: 14.2 g
  • Koolhydraten: 77.9 g