Pepernotencake
een mooie afwisseling, variatie op de speculaascakeOmschrijving
| bakkerij/ gebak/ 10 a 15 plakken
| ± 30 min + 1u bakken
| geïnspireerd via Rutger Bakt
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor het deeg/ beslag
- 200 gr boter, op kamertemperatuur (Campina)
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1-1½ el speculaaskruiden
- 1½ tl bakpoeder
- 75 gr zure room
- 125 gr kruidnoten, grof gehakt (of gebruik kleine bakkerskruidnoten)
Voor de garnering
- 125 g poedersuiker
- 1½-2 el water
- verschillende soorten kruidnootjes, leef je uit … Zelf heb ik het eenvoudig gehouden
Bereiding
voor de cake
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
- Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag.
- Spatel de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder door het beslag en meng vervolgens de zure room erdoor.
- Roer als laatste de kruidnoten door het cakebeslag.
- Schep het pepernotencakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de cake in 60-70 min goudbruin en gaar.
- Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen.
- Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar.
- Haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat deze afkoelen op een rooster.
- Meng de poedersuiker met het water tot een glad glazuur en bestrijk de cake daarmee.
- Garneer de cake tot slot met (verschillende soorten) kruidnoten.