Pepernotencake

een mooie afwisseling, variatie op de speculaascake

Omschrijving

| bakkerij/ gebak/ 10 a 15 plakken

| ± 30 min + 1u bakken

| geïnspireerd via Rutger Bakt

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor het deeg/ beslag

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur  (Campina)
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1-1½ el speculaaskruiden
  • 1½ tl bakpoeder
  • 75 gr zure room
  • 125 gr kruidnoten, grof gehakt (of gebruik kleine bakkerskruidnoten)

Voor de garnering

  • 125 g poedersuiker
  • 1½-2 el water
  • verschillende soorten kruidnootjes, leef je uit … Zelf heb ik het eenvoudig gehouden 

Bereiding

voor de cake 
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. 
  3. Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten.
  4. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag.
  5. Spatel de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder door het beslag en meng vervolgens de zure room erdoor.
  6. Roer als laatste de kruidnoten door het cakebeslag.
  7. Schep het pepernotencakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  8. Bak de cake in 60-70 min goudbruin en gaar.
  9. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen.
  10. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar.
  11. Haal de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat deze afkoelen op een rooster. 
  12. Meng de poedersuiker met het water tot een glad glazuur en bestrijk de cake daarmee.
  13. Garneer de cake tot slot met (verschillende soorten) kruidnoten. 

 

Categorieën