Omschrijving:

Sausen | Algemeen gebruik
Bereidingstijd: 15 min
Bron: van thuis uit meegekregen

Ingrediënten:

 • 2 eierdooiers
 • 1 eetlepel gewone mosterd (Dijon)
 • 2 dl maïs- of arachideolie (liefst géén olijfolie, dit geeft toch een hele andere smaak)
 • peper – zout
 • 1 eetlepel citroensap (vers geperst)

Bereidingswijze:

 1. Maak een keukenhanddoek nat, wring ze uit en leg ze op het aanrecht. Zet hierop een ronde kom, voorkomt dat hij tijdens het kloppen gaat ‘lopen’. .
 2. Meestal worden de eierdooiers op kamertemperatuur gebruikt doch komen ze toevallig uit de koelkast is het niet echt een probleem. Misschien zal je een paar minuten extra moeten kloppen.
 3. Doe de eierdooiers en de mosterd in een ronde, hoge kom. Roer dit met een garde tot een egaal mengsel. Dit is de basis van je mayonaise. Nog NIETS anders toevoegen.
 4. Giet 2 dl olie in een maatbeker. Giet nu een klein scheutje bij het eiermengsel. Roer tot de olie volledig is opgenomen. Giet opnieuw een scheutje erbij en roer opnieuw.
 5. Nu kun je al kloppend, zeer langzaam, de olie in een straaltje toevoegen. Stop af en toe. Je zult zien dat alles ineens lijkt te schiften. Maar blijf gewoon rustig in één richting! Heel belangrijk. 
 6. Blijf kloppen tot alle olie is toegevoegd. Voeg nu peper en zout toe. Even proeven. Je mag best veel peper en zout toevoegen.
 7. Giet nu ook het citroensap erbij en roer.
 8. Controleer je mayonaise of deze er smeuïg uitziet. Is hij toevallig nog iets te dik, voeg dan 1 lp lauw water toe. Raar maar waar, lauw water doet wonderen.

Tip: 

 1. Is de mayonaise plat, loperig, niet smakelijk om naar te kijken? Dan was de verhouding dooier/mosterd waarschijnlijk niet oké. NIET WEGGOOIEN! Je begint gewoon opnieuw, met twee andere eierdooiers en mosterd. In de plaats van olie, voeg je de loperige mayonaise toe, aangevuld met wat olie op het laatst. Gered!
 2. Bewaar de mayonaise in een potje in de koelkast en gebruik ze liefst binnen de 2 à 3 dagen.
Print Friendly, PDF & Email