Lemoncurd cheesecake
een verfrissende cake, erg lekker als je van een beetje zuur houdOmschrijving
| bakerij/ gebak/ 12 porties
| 24 cm
| ± 30 min/ 65 min bakken/ ± 1u koelen/ 4u koelkast
| gevonden bij ‘Zoete recepten’ op internet, en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Deel 1
- 1 pak Bastogne koeken (260 gram)
- 100 gram ongezouten roomboter
- 600 gram roomkaas
- 200 gram suiker
- 250 gram zure room
- 1 tl vanille extract
- 1-2 el citroensap
- 3 eieren
Topping
- Lemon curd
- Opgeklopte slagroom
- Frambozen (of fruit naar keuze)
Bereiding
- Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
- Maal de Bastogne koeken fijn in de blender, desnoods in meerdere keren.
- Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in.
- Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm.
- Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 140 °C.
- Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel.
- Voeg dan de zure room, een beetje citroensap en het vanille extract toe en meng goed.
- Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen.
- Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
- Giet het mengsel in de bakvorm.
- Zet de taart 65 min in de voorverwarmde oven.
- Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen.
- Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje.
- Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuur is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
- Vaak ontstaat er een omhoog staand randje bij het afbakken van een cheesecake.
- Deze snij ik er vaak vanaf zodat de cheesecake overal even hoog is.
- Smeer vervolgens een lekkere laag lemon curd boven op de cheesecake, zo dik als je zelf wilt!
- Versier voor het serveren eventueel nog met opgeklopte slagroom en frambozen (of ander fruit naar keuze).