Meyer-lemon cake
Naar inspiratie van Martha Steward op 24Kitchen. Heerlijk met een vers kopje koffieTer info
Lagen dun gesneden Meyer-citroenen geven dit verder klassieke dessert een zachte complexiteit .
Men denkt dat Meyer citroenen een kruising is van een citroen en een mandarijn. Voor dit recept heb ik gewoon mooie citroenen gebruikt
Omschrijving
| bakkerij/ cake/ ± 10 pers
| voorbereiding, 15 min / bakken 65 min/ afkoelen 15 min/ afwerking paar minuten
| gezien op 24Kitchen, chef; Martha Steward (Martha Bakes). Via deze aflevering recept uitgeschreven
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Kruimeldeeg
- 220 gr bloem
- 135 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 thl zout
- 175 gr koude ongezouten boter, in blokjes
Taartdeeg
- 3 (Meyer) citroenen, in flinterdunne plakjes gesneden, uiteinden weggegooid; plus 3 eetlepels fijngeraspte schil (van ± 3 citroenen)
- 220 gr bloem
- 1 thl bakpoeder
- 1 thl zuiveringszout
- 1 ½ theelepel zout
- 175 gr ongezouten boter, kamertemperatuur, plus meer voor pan
- 200 gr kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 1 thl puur vanille-extract
- 250 ml zure room
Glazuur
- 125 gr banketbakkerssuiker
- 3 a 4 el Meyer-citroensap
Bereiding
Kruimeldeeg
- Meng bloem, bruine suiker en zout.
- Kneed met je vingers de boter door het bloemmengsel tot er kleine tot middelgrote klontjes ontstaan.
- Zet je kom even opzij of zet deze even in de koelkast (je kan deze kruimeldeeg ook in de vriezer bewaren)
Citroenen voorbereiden
- Was de citroen even met schoonwater en droog ze af
- Snij kop en kontje eraf en snij de citroenen vervolgens in hele dunne plakjes
- Pan een ruime pan water, breng deze even aan de kook, leg je schijfjes citroen hierin en laat nog 1 min even borrelen (blanceren). Zo haal je de bitterheid er even uit.
- Giet het water weg en herhaal deze stap nog 1 maal
- Haal alle plakjes met een schuimspaan voorzichtig uit het water en leg ze open op een vel bakpapier op je bakplaat (zo garen ze even verder)
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 ºC en beboter goed je cakvorm. Voor mijn cake gebruikte ik een tulband vorm
Taartdeeg
- Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar
- Klop in een mixer of keukenmachine (met de bisschophaak) de boter met de kristalsuiker en de citroenzeste op gemiddelde snelheid luchtig en licht een paar minuten
- Klop de eieren één voor één en de vanille-extract door het mengsel mee
- Verlaag je snelheid iets en breng nu beetje bij beetje en afwisselend bloem en zure room toe (lepel bloem, lepel zure room, lepel bloem, lepel zure room…)
- Zorg dat alles goed en homogeen gemengd is.
Opbouw:
- Schep de helft van het beslag in je bakvorm en verdeel het gelijkmatig
- Schik ongeveer de helft van de citroenschijven over je deeg
- Schep de andere helft van het beslag hierover en verdeel het weer gelijkmatig
- Schik de andere helft van de citroenschijven weer over je beslag
- Eindig uiteindelijk met het verdelen van je kruimeldeeg hierover heen
- Plaats je bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak af in ongeveer 60 a 65 minuten. Check even na met een satestokje of als je deze hebt met een caketester. Komt het er droog en schoon uit, is je cake gaar.
- Haal je cake uit de oven en laat hem zo’n 15 min afkoelen op een taartrooster
Glazuur
- Roer vlak voor het opdienen van je afgekoelde taart, de poedersuiker en het citroensap met een garde goed door tot je een glazig papje krijgt
- De glazuur kan je nu OF in een spuitzak overbrengen OF je gebruikt simpel een lepel om je taart te decoreren.
- Besprenkel de cake en laat zo nodig het overtollige glazuur aan de zijkant afdruipen (geeft een mooi effect)
- Laat het glazuur even (± 5 min) hard worden voordat je hem aansnijdt
Geniet van je gebak met een heerlijk kopje koffie of thee. Succes verzekerd.