Lamsschenkel

Omschrijving:

Hoofdgerecht | rund/ lam | 4 personen
Bereidingstijd: 25 min (voorbereiding) + 1 ½ a 3 uur bereiding zelf
Bron: Boek Rogan Josh, 

Ingrediënten:

  • 2 el bloem
  • 1 el chilipoeder
  • 2 theel. Gemalen koriander
  • 1 theel. Gemberpoeder
  • 1 theel. Zout
  • Snufje nootmuskaat
  • 4 lamsschenkels, elk ong. 500 gr
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 grote ui, dungesneden
  • 300 l Griekse yoghurt
  • 450 ml lamsbouillon, heet
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • Enkele saffraandraden
  • 4 kleine tomaten, elk in 6 partjes gesneden

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem met het chilipoeder, de koriander, de gember, het zout en de nootmuskaat.
  2. Bestuif de schenkels met de bloem. Bewaar overgebleven bloem.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Giet de olie in een grote braadslee en zet dat op een hoog vuur.
  4. Bak de lamsschenkels rondom mooi bruin en leg ze op een bord.
  5. Bak de ui in de braadslee goudbruin in 10 min. doe de overgebleven bloem erbij, bak de bloem al roerend 1 min mee.
  6. Roer de yoghurt en bouillon door het mengsel.
  7. Doe de lamsschenkels terug in de braadslee. Voeg de kardemom en de saffraan toe en breng alles aan de kook.
  8. Dek alles goed af met aluminiumfolie en zet de schenkels 1 ½ uur in de oven.
  9. Doe de tomaten erbij en zet de braadslee terug in de oven voor nog eens 40 a 60 min tot het vlees bijna van de botten valt.
  10. Serveer heet.

Tip: 

Hoe langer je dit in de oven zet, des te zachter wordt het vlees. Het kan wel  3 uur zachtjes pruttelen, maar denk er dan aan om de braadslee goed af te sluiten met folie. Voeg wat water of bouillon toe als het een beetje droog wordt.