Klassieke appeltaart
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 10 – 12 stuks
| 1,5 uur
| Eigen recept
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Deeg
- 300 g bloem
- 100 g suiker
- 0.5 tl zout
- 200 g koude boter
- ei
- el ijskoud water
Vulling
- 60 g paneermeel
- 1,2 kg appels (cox of goudreinet)
- 100 g suiker
- 60 g rozijnen (even wellen in een kommetje water)
- 4 tl kaneelpoeder (iets minder mag, naar eigen smaak)
- 2 el custard poeder (of maïzena)
Extra nodig
- plasticfolie
- boter om in te vetten
- springvorm van 22 cm
- bloem om te bestuiven
- eidooier met een scheutje room
Bereiding
Deeg
- Meng de bloem met de suiker en het zout.
- Breng het bloemmengsel op een schoon aanrechtblad en maak een kuiltje.
- Giet hierin het water, het ei en de blokjes boter en kneed het geheel samen waarbij beetje bij beetje de bloem erbij genomen wordt. Kneed alles tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap van 30 centimeter doorsnede.
- Hou de rest van het deeg apart. Vet de springvorm in en bekleed hem met het deeg.
- Bestrooi de bodem met paneermeel. Dat voorkomt dat je taart kleffig wordt door het sap van de appelen
Vulling
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Schil de appels, snijd in partjes en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels in dunne plakjes en meng samen met de suiker, rozijnen (afgegoten en uitgelekt), kaneelpoeder en custard poeder.
- Giet het appelmengsel over de bodem en druk de massa stevig aan. Appels hebben van zichzelf wat zetmeel, door ze in schijfjes te snijden en ze vervolgens stevig aan te drukken plakken ze als het ware aan elkaar vast en voorkom je dat de taart uiteen valt bij het aansnijden van een taartpunt. Je taart/ taartpunt blijft compact.
Afwerking
- Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van circa 2 millimeter.
- Snijd lange repen van circa 1 a 1,5 centimeter breed
- Leg ze kruislings over de taart in een rastervorm.
- Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het ei-roommengsel.
- Bak de taart in circa 1 uur goudbruin en gaar.
- Laat de taart afkoelen.
- Naar smaak kan eventueel een toef slagroom op je taartpunt gespoten worden.