Kerstbroodkrans

een mooi en feestelijk brood om op je Kerstontbijttafel te hebben

Omschrijving

| bakkerij/ broden/ feestelijk/ ± 10-12 pers

| ± 14 u in totaal, 23 min in de oven

| gezien op internet, Rutger bakt.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 190 ml melk, koud
  • 7 gr gedroogde instant gist
  • 400 gr bloem (zie intro)
  • 1 ei
  • 40 gr suiker
  • 8 gr zout
  • 80 gr boter, koud en in blokjes
  • rasp van ½ citroen

Voor de vulling

  • 100 gr donkere rozijnen
  • 2-3 el amandellikeur
  • 75 gr pecannoten
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 4 tl kaneelpoeder

Verder extra nodig

  • bloem, voor het werkblad
  • 75 gr poedersuiker
  • 1½ el water

Bereiding

voorbereiding 
  1. Dit kerstbrood maak je het best in twee delen, maar hoeft niet perse
    1. je zou de avond of dag van tevoren het deeg en de rozijnen en pecannoten voor de vulling kunnen maken.
    2. op de dag zelf maak je de rest van de vulling, vorm ik de broodkrans en bak het af.
    3. ikzelf koos ervoor om het in 1 dag te maken
Kerstbrood deeg maken
  1. Doe de melk en het gist in een kom en roer door.
  2. Voeg de bloem, het ei, de suiker en het zout toe en kneed alles in zo’n 5-6 min tot een deeg.
  3. Het makkelijkst gaat dat in een standmixer met een deeghaak, maar je kunt het ook met de hand doen.
  4. Voeg de blokjes boter en de citroenrasp toe en kneed het deeg nog zo’n 5-6 minuten, tot alle boter opgenomen is en je een mooi soepel deeg hebt.
  5. Net na het toevoegen van de boter lijkt het deeg veel te slap te zijn, maar kneed gewoon door.
  6. Als de boter eenmaal door het deeg is gekneed, komt het goed, check even of je een vliesje kan vormen.
  7. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het ½ uur staan op kamertemp, zet het deeg daarna een nacht in de koelkast.  Tenzij je het dezelfde dag verder wilt verwerken, laat je deeg dan 1,5 u rijzen
  8. Meng de rozijnen met de amandellikeur en laat ze (een nacht) wellen.
  9. Verdeel de pecannoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C.
  10. Laat de noten afkoelen en hak ze daarna grof. 
Kaneelvulling, krans vormen en bakken
  1. Doe voor de kaneelvulling de boter, de lichtbruine basterdsuiker en de kaneel in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig mengsel.
  2. Als de boter te koud is, dan is het lastig om het mengsel mooi romig te kloppen.
  3. Neem het deeg (uit de koelkast) of uit je kom na het rijzen en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap van 30×40 cm.
  4. Bestrijk het uitgerolde deeg met de kaneelvulling en verdeel daar de gewelde rozijnen en stukjes pecannoot over.
  5. Om de krans te maken; rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een rol.
  6. Leg de deegrol met de naad aan de onderkant en snijd beide uiteinden van de rol recht af.
  7. Snijd het deeg in 12 gelijke plakken, maar snijd het deeg NIET helemaal door.
  8. Laat de plakken aan één kant van de rol nog zo’n 1½ a 2 cm aan elkaar vast zitten.
  9. Leg de deegrol voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat.
  10. Vorm een krans van de deegrol, met de kant waar het deeg nog aan elkaar vast zit in het midden.
  11. Leg alle deegplakken iets plat en zorg dat ze elkaar net overlappen.
  12. Laat de broodkrans 1-1½ uur op kamertemperatuur rijzen en dek het losjes af met plasticfolie. 
  13. Voor het bakken: verwarm de oven voor op 190 °C.
  14. Bak het kerstbrood in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  15. Tijdens het bakken lekt er iets van het suiker-kaneelmengsel op de bakplaat, dat is normaal. 
  16. Laat je kerstkrans na het bakken even afkoelen 
  17. Meng het poedersuiker met het water tot een niet te dun glazuur en besprenkel de broodkrans daarmee. 

Eet smakelijk en geniet van een lekker stukje van je krans!

Categorieën