Kersenvlaai

Omschrijving:

Bakkerij | Gebak | Kersenvlaai
Bereidingstijd: ong 45 min
Bron: http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/kersenvlaai en een beetje van mezelf

Ingrediënten:

Vlaaideeg

  • 200 g bloem
  • 30 g boter
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 mespuntje zout
  • eidooier

Kersenvulling

  • 600 g kersen op sap
  • 4 tl aardappelzetmeel

Slagroom

  • 250 ml room
  • 50 g suiker
  • 1 reep pure chocolade

Banketbakkersroom

  • 4 eidooiers
  • 100gr fijne witte suiker
  • 45 gr bloem
  • 1 pakje vanillesuiker (of vanillestokje)
  • ½ ltr melk

Bereidingswijze:

Vlaaideeg

  1. Kneed voor het vlaaideeg de bloem, boter, gedroogde gist, melk, suiker en het zout tot een soepel deeg.
  2. Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
  4. Beboter de vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit.
  5. Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf.
  6. Bak de bodem in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  7. Haal de bodem uit de vorm en laat de bodem op een rekje afkoelen.

Eventueel: kan je een laagje banketbakkersroom maken, op de bodem van deze taart gieten en samen meebakken. Dit hoeft niet altijd maar kan is naar eigen smaak. Gebruik je geen banketbakkersroom, dan gaat je kersenvulling op de afgekoelde taartbodem. 

Kersenvulling

  1. Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
  2. Roer het aardappelzetmeel met een scheutje kersensap aan tot een papje.
  3. Breng 150 ml van het kersensap aan de kook en meng beetje bij beetje het aardappelzetmeel papje erbij tot het sap yoghurt dik is.
  4. Roer door de kersen en schep de kersenvulling op de vlaaibodem.

Banketbakkersroom

  1. Eidooiers loskloppen met een kop melk.
  2. De bloem toevoegen en wit kloppen
  3. Vanillestokje opensnijden langs 1 kant
  4. De rest van de melk met vanillestokje gedruende 10 min laten trekken
  5. Vanillestokje verwijderen
  6. Suiker toevoegen
  7. Klop de warme melk bij de eidooiers
  8. Laten binden op het vuur (niet meer laten koken) al roerend met een houten lepen. Indein de room aan de lepel blijft kleven is de room voldoende gebonden.
  9. De room kan men lichters bestrooien met bloemsuiker om te voorkomen dat er zich een velletje vormt.

Garneren

  1. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  2. Schep de slagroom in een spuitzak met kartelmondje en spuit rozetten op de kersenvulling.
  3. Schaaf met een mes of kaasschaaf schaafsel van de reep chocolade en bestrooi de slagroom ermee.