Hollandaise saus

Omschrijving:

Sausen 
Bereidingstijd: 15 a 20 min
Bron: van thuis uit meegekregen + VTM koken (Vlaamse Televisie)

Ingrediënten:

Dit is een saus op basis van los geklopte eidooiers, met gesmolten geklaarde boter, zout, peper en citroensap

Bereidingswijze:

  1. Verhit een ruime pan met water, wat dient als warm-water-pan waarin je de saus klaarmaakt. De zogenaamde bereiding au bain marie.
  2. Eerst klaren we de boter: 
  3. smelt 150 gr echte boter op een matig vuur en laat ze zeker niet kleuren
  4. schep het naar bovenkomend schuim af met een schuimspaan
  5. giet daarna voorzichtig de boter in een kannetje, zodat het bezinksel in de pan blijft. Zo krijgt u een heldere vloeibare boter
  6. De saus vervolgen:
  7. Klop in een steelpannetje 3 eidooiers los
  8. Meng er het citroensap en 1 el koud water onder
  9. Zorg dat op de bodem en aan de rand van de pan alles goed los geklopt wordt
  10. Zet de steelpan in het warmwaterbad en blijf voortdurend kloppen (best in een 8 vorm)
  11. Zodra het mengsel na een paar minuten droger, luchtiger en dikker wordt en u tijdens het kloppen de bodem van de pan kunt zien, voegt u er al kloppend, beetje bij beetje de geklaarde boter aan toe
  12. Kruid naar smaak met peper en zout

Tip:

Hollandaisesaus is een saus uit de klassieke keuken die het heel goed doet met vis.

Het is een ietwat delicate saus, maar ze is niet zo moeilijk te bereiden als u de bereidingswijze precies volgt.
Hollandaisesaus kan u niet opwarmen, dus hou ze warm in een thermosfles. Mocht de saus toch schiften, klop er dan 1 eetl. koud water onder.

Op basis van hollandaisesaus maakt u in een handomdraai een dijonaise of mousselinesaus.
–  Voor een dijonaise: voeg 1 eetl. mosterd ‘op grootmoeders wijze’ toe.
–  Voor een mousseline: voeg 1 eetl. stijfgeklopte room toe.