Hertenkalfsgebraad

Hertenkalfsgebraad met spruitjes en portosaus

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ wild/ 4 pers

| minder dan 40 min

| 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 600 g hertenkalf filet  
  • 400 g spruiten
  • 1 granaatappel
  • 2 el. koude boter (+ 1 el. koude boter)
  • 1 el. zure room
  • 2 dl wildfond (bokaal)
  • 2 dl rode porto
  • 2 el. olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

voorbereiding (15 min)
  1. Snij de spruiten in 4 of in 6 stukjes. Kook 5 min. gaar in licht gezouten water.
  2. Giet af en spoel onder koud stromend water.
  3. Halveer de granaatappel en breek de helften open, haal de pitjes eruit.
bereiding (30 min)
  1. Smelt 2 el. boter in een braadpan en bak het hertenkalf gebraad aan alle kanten goudbruin.
  2. Kruid met peper en zout.
  3. Verlaag het vuur en laat het vlees nog ± 10 min. verder bakken (hert wordt saignant of rosé gegeten).
  4. Draai het gebraad tussendoor eens om.
  5. Verhit onder tussen de olijfolie in een pan en bak de stukjes spruit 3 min.
  6. Roer er de zure room onder en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  7. Bestrooi met de granaatappelpitjes.
  8. Haal het vlees uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie.
  9. Blus de pan met de porto en schraap de braadresten los met een houten lepel.
  10. Voeg de wildfond toe en laat 3 min . inkoken op een hevig vuur.
  11. Neem van het vuur en klop er 1 el. koude boter in klontjes onder.
afwerking
  1. Snij het vlees in sneetjes en verdeel over de borden.
  2. Lepel er de porto saus over en geef er de spruitjes bij.
  3. Serveer met rösti’s of kroketten.
    Drankadvies
    Wijn: Museum Real Reserva, D.O. Cigales – Spanje
    Bier: Gordon Christmas, Kerstbier
    Voedingswaarde
    Energie: 465 Kcal Eiwitten: 34,3 gr Vetten: 23,1 gr Koolhydraten: 16,2 gr

    Categorieën

    Print Friendly, PDF & Email