Hertenkalfgebraad met mosterdsaus en wintergroentjes
Omschrijving:
Hoofdgerecht | Wild | 4 personen
Bereidingstijd: minder dan 60 min.
Bron: 2013.10.23 – Colruyt inspiratiefolder, wild voor iedereen
Ingrediënten:
- 800 g hertenkalfgebraad (beenhouwerij)
- 500 g vruchtvlees van pompoen (vers of diepvries)
- 1 pastinaak
- 1 rode ui
- 1 eetl. boter
- 1 dl room
- 1 eetl. mosterd
- 2 dl wildfond (bokaal)
- 4 eetl. olijfolie
- 1 koffiel. tijm (gedroogd)
- 1 blaadje laurier
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in gelijke stukken.
- Snij de pastinaak in gelijke stukken. Snipper de rode ui fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schik de stukken pastinaak en pompoen samen met de fijngesnipperde rode ui in een ovenschaal.
- Breng op smaak met de tijm, de laurier, peper en zout. Besprenkel met olijfolie en zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
- Smelt intussen de boter in een pan en bak het hertenkalfgebraad aan alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout.
- Leg het gebraad daarna in een andere ovenschaal en zet 15 min. in de oven (samen met de groenten).
- Schraap de braadresten in de pan los met wildfond en voeg de mosterd en de room toe. Kruid de saus met peper en zout en laat 1 à 2 min. inkoken.
- Snij het vlees in sneden en verdeel over de borden. Serveer met de gegrilde groenten en de saus. Geef er kroketten of rösti bij.
- Geen wildfond in huis? Vervang hem door 2 dl runderbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl heet water).
- De saus zal iets minder uitgesproken smaken, maar blijft wel lekker.
- Gebruik diepgevroren pompoenblokjes in plaats van verse pompoen. Voeg ze pas 10 min. na de andere groenten toe in stap 1.
Drankadvies:
Bier: Ciney Bruin, Abdijbier
Wijn: Argento Malbec, Mendoza, Argentinië
Voedingswaarde:
- Energie: 496 kcal
- Eiwitten: 44.3 g
- Vetten: 30.3 g
- Koolhydraten: 11.3 g