Hertenkalfsgebraad
Hertenkalfsgebraad met spruitjes en portosausOmschrijving
 | Hoofdgerecht/ wild/ 4 pers
 | minder dan 40 min
 | 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
- 600 g hertenkalf filet
 - 400 g spruiten
 - 1 granaatappel
 - 2 el. koude boter (+ 1 el. koude boter)
 - 1 el. zure room
 - 2 dl wildfond (bokaal)
 - 2 dl rode porto
 - 2 el. olijfolie
 - nootmuskaat
 - peper en zout
 
Bereiding
voorbereiding (15 min)
- Snij de spruiten in 4 of in 6 stukjes. Kook 5 min. gaar in licht gezouten water.
 - Giet af en spoel onder koud stromend water.
 - Halveer de granaatappel en breek de helften open, haal de pitjes eruit.
 
bereiding (30 min)
- Smelt 2 el. boter in een braadpan en bak het hertenkalf gebraad aan alle kanten goudbruin.
 - Kruid met peper en zout.
 - Verlaag het vuur en laat het vlees nog ± 10 min. verder bakken (hert wordt saignant of rosé gegeten).
 - Draai het gebraad tussendoor eens om.
 - Verhit onder tussen de olijfolie in een pan en bak de stukjes spruit 3 min.
 - Roer er de zure room onder en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
 - Bestrooi met de granaatappelpitjes.
 - Haal het vlees uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie.
 - Blus de pan met de porto en schraap de braadresten los met een houten lepel.
 - Voeg de wildfond toe en laat 3 min . inkoken op een hevig vuur.
 - Neem van het vuur en klop er 1 el. koude boter in klontjes onder.
 
afwerking
- Snij het vlees in sneetjes en verdeel over de borden.
 - Lepel er de porto saus over en geef er de spruitjes bij.
 - Serveer met rösti’s of kroketten.
 
Drankadvies
| Wijn: | Museum Real Reserva, D.O. Cigales – Spanje | 
| Bier: | Gordon Christmas, Kerstbier | 
Voedingswaarde
| Energie: 465 Kcal | Eiwitten: 34,3 gr | Vetten: 23,1 gr | Koolhydraten: 16,2 gr |