Gegratineerd staartvispannetje op bedje van broccolimousse
Omschrijving:
Hoofdgerecht | Vis | Ovengerecht | 4 personen
Bereidingstijd: minder dan 60 min.
Bron: 2013.12.18 – Colruyt inspiratiefolder, feestgids kerst
Ingrediënten:
- 4 staartvisfilets (diepvries)
- 400 g bospaddenstoelen
- 1 broccoli
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 125 g zure room
- 120 g geraspte oude Italiaanse kaas
- 3 eetl. boter
- 3 eetl. bloem
- 1 dl droge witte wijn
- 5 dl visbouillon (1 blokje opgelost in 5 cl heet water)
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Laat de staartvis oppervlakkig ontdooien en snij in 2 of 3 gelijke stukken. Dep goed droog.
- Borstel de boschampignons schoon.
- Snij de broccoli in kleine roosjes. Schil de steel en snij in kleine stukjes.
- Snipper de ui en het knoflookteentje fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt de boter in een kookpot en roer er de bloem onder. Laat even drogen op het vuur. Giet er de visbouillon en de wijn bij en meng tot u een gebonden saus hebt. Roer er 1/3 van de geraspte kaas onder en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Leg de stukken staartvis in een ovenschaal en verdeel er de boschampignons over. Overgiet met de kaassaus en bestrooi met de rest van de kaas.
- Bak 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 2 min. de grill aan voor een mooi bruin korstje.
- Kook intussen de broccoliroosjes, de stukjes steel, de ui en het knoflook 8 min. in licht gezouten water. Giet af.
- Pureer en roer er de zure room onder. Kruid met peper en zout.
Afwerking:
- Maak een bedje broccolimousse op de borden en leg er telkens 2 à 3 stukken staartvis met boschampignons en kaassaus op.
- Geef er aardappelpuree met truffels bij.
- U kan voor de broccolimousse ook diepgevroren broccoliroosjes gebruiken. Kook daarvoor 400 g broccoliroosjes samen met de ui en het knoflook 5 à 6 min. in lichtgezouten water. Laat goed uitlekken.
Drankadvies:
Bier: Floreffe Blond, Abdijbier
Wijn: Terre di Chieti ‘Vellodoro’ I.G.T., Pecorino – Umani Ronchi, Abruzzo – Italië
Voedingswaarde:
- Energie: 565 kcal
- Eiwitten: 50.8 g
- Vetten: 33.4 g
- Koolhydraten: 11 g