Omschrijving



Ingrediënten
- 100 gram gepelde walnoten
- 30 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes, in kleine blokjes gesneden
- 70 gram verse cranberries
- 600 gram bloem (geschikt voor broodbakken)
- eventueel verdelen in 500 gr bloem + 50 gr notenmeel + 50 gr fijne havermout vlokken
- 9 gram (bakkers)zout
- 6 gram instant gist
- 330 gram water op kamertemperatuur
- 20 gram olijfolie
- 250 gram ronde camembert (lust je geen camembert, laat dit deel dan weg)
Bereiding
Voorbereiding
- Rooster de walnoten op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ± 15 minuten.
- Wel de cranberries in een schaaltje water en laat ze tenslotte goed uitlekken
- Als je geen kant-en-klare gekonfijte sinaasappelschilletjes kan vinden dat vindt je hier hoe je ze zelf kan maken
- deze voorbereiding kan je ook een dag tevoren al uitvoeren
Vervolg met het maken van je deeg
- breng je actieve droge gist, 60 ml warm water (45 °C), 1 el (20 gr) honing in een kommetje en meng even goed door. Laat staan tot het ongeveer gaat schuimen (zo maak je je gist actief)
- Doe bloem en zout in een kom en roer goed door elkaar, breng dit in je keukenmachine.
- Voeg water toe en kneed met de hand of in een keukenmachine tot een soepel deeg waar je een vlies van kan trekken.
- Voeg de olie toe en kneed verder tot dit volledig is opgenomen.
- Voeg tenslotte je gistmengsel toe en laat een paar minuten goed draaien
- Breek of snijd de afgekoelde walnoten in grove stukken.
- Voeg 3/4 van de gekonfijte sinaasappelschilblokjes (rest is voor de garnering) en de walnootstukjes toe en meng dit door het deeg.
- Druk het deeg plat en verdeel de helft van de cranberries over ⅔ van het deeg – tenzij je een keukenmachine gebruikt en deze tenslotte in de keukenmachine toevoegt en laat weer goed doormengen/draaien. Laat je machine ong 5 a 8 min draaien
- Werk je handmatig: dan vouw je het onbedekte stuk deeg tot de heft van het bedekte stuk en vouw het bedekte stuk daar weer overheen.
- Je hebt nu feitelijk twee lagen met goed verdeelde cranberries.
- Herhaal dit met de cranberries die je nog over hebt.
- Bol het deeg op en leg dit in een ruime, ingevette kom en dek af met een deksel.
- Laat ± 1 a 1,5 uur rijzen tot dubbel volume.
- Druk het deeg na het rijzen plat met de vlakke hand tot alle grote luchtbellen eruit zijn.
- Breng je deeg over op een met bloem bestoven werkblad en kneed handmatig nog even goed door.
- Verdeel het deeg in 20 gelijke stukjes van ± 58 gram.
- Bol elk stukje goed op.
- Vet een ovenbestendig schaaltje of een metalen bakring ter grootte van de camembert in met bakspray en leg deze midden op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Leg hier eerst 10 bolletjes eromheen en daar vervolgens de overige 10 bolletjes.
- Leg ze niet te strak op elkaar, want het deeg gaat nog rijzen.
- Dek af met een schone theedoek en laat nogmaals 45 min a 1 u rijzen op kamertemperatuur.
- Het deeg is goed gerezen als je het met je vingertop voorzichtig indrukt en het vervolgens langzaam terug veert.
- Verwarm de oven tijdig voor: elek: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: st 3)
- Snijd de camembert bovenop flink in.
- Bak het brood in het midden van de oven gedurende 12 minuten.
- Giet bij het inschieten iets water op de metalen opvangbak onderin de oven voor stoomvorming, of zet een schaaltje water onderin de oven.
- Laat de stoom na 12 minuten vrij en verlaag de temperatuur naar 180 °C/ 160 °C/ st 2.
- Haal hierbij de ring of het schaaltje uit het brood en leg er de camembert voor in de plaats.
- Bak het brood nog eens 15 minuten op 180 °C/ 160 °C/ st 2.
- Serveer het brood direct na het bakken als de kaas nog zacht is.
Wij kunnen in ieder geval garanderen, “Succes Verzekerd”. Eet smakelijk en geniet