Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Boter- of Crèmekoeken | mijn receptenbundel

Boter- of Crèmekoeken

een echte Belgische lekkernij, succes verzekerd

Omschrijving

| Bakkerij/ goed voor ± 16 boterkoeken of ± 25 crèmekoeken

| deeg paar min, toeren en rusten ± 40 a 60 min, bakken 12 min

| Uit het Belgisch Bakboek van Stefan Elias en Youtube.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg

  • 55 gr verse gist
  • 260 ml koude volle melk
  • 50 gr ei (is meestal 1 ei)
  • 540 gr tarwebloem (ik gebruikte patteserie bloem/ Zeeuwse bloem)
  • 40 gr fijne kristalsuiker
  • 10 gr zout
  • 250 gr koude ongezouten roomboter
  • eventuel 275 gr rozijnen/krenten (als je boterkoeken met rozijnen wilt)

Afwerking boterkoeken (± 16 stuks)

  • 1 losgeklopte ei
  • 150 gr bloemsuiker
  • 150 gr gekookt water
  • 30 gr honing

Afwerking crèmekoeken (± 25 stuk)

  • 1400 gr banketbakkersroom
  • 30 gr bloemsuiker

Bereiding

Maken van het gerezen, getoerd bladerdeeg
  1. Allereerst heel belangrijk dan AL je ingrediënten KOUD zijn!
  2. Begin met maken van je plak koude boter
    • Leg de boter, eventueel in schijven gesneden naast elkaar, op een stuk bakpapier en vouw dicht
    • Klop de boter plat tot een grote plak van ± 20x 25 cm en ± 7 mm dik
    • Vouw hem in het bakpapier dicht en leg weer terug in de koelkast zodat hij goed koud blijft
  3. Neem de mengkom van je keukenmachine (Kitchenaid), breng hierin de koude melk en los je gist erin op door het even los te halen met een vork.
  4. Voeg vervolgens, het ei, de suiker, de bloem en tenslotte het zout erbij
  5. Zet je machine op een lage stand aan (voor mij op standje 2) en meng kort, ± 2 min, tot je een mooie bal hebt die nog iets kleverig is.
  6. Breng je deeg op een licht bebloemd aanrecht en maak er een pil van.
  7. Rol uit tot ± 20 x 40 cm
  8. Haal je plak boter uit de koelkast en leg deze op ⅓ van je deeg, vouw het korte gedeelte over je boter, vouw het andere gedeelte er ook overheen, druk even aan en draai je deeg een kwartslag
  9. * Rol weer uit tot zo’n 25 x 50 cm, keer regelmatig je deeg om zodat hij niet aan je aanrecht gaat plakken
  10. Vouw de lengte in 3, bovenste derde naar het midden, onderste derde erover heen, draai een kwartslag*. Herhaal van * tot * , dan heb je 1e toer
  11. Herhaal dit uiteindelijk 3 keer en je hebt 3 toeren.
  12. Pak je pakketje in bakpapier en laat 30 a 45 min rusten in de koelkast (gaat langzaam rijzen)

TIP: Ongebakken bladerdeeg kun je vormen tot je eigen lekkernijen. Hierna kun je ze heel goed in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Ze blijven dan tot wel 2 dagen goed.
Vlak vóór het bakken bestrijken met losgeklopt ei en tenslotte afbakken.

 

Vormen van je boterkoeken
  1. Neem je bladerdeeg uit de koelkast op een licht bebloemd aanrecht en rol uit tot 30 x 50 cm en ± 7 mm dik
  2. Snij over de lengte 3 repen van ± 10 cm
  3. Maak een markering op elke 10 cm (afhankelijk van je breedte van je repen)
  4. Snij diagonaal van markering tot markering zodat je een ruit bekomt ◊
  5. Leg deze ruit in de lengte voor je neer en rol voorzicht op, druk lichtjes plat en leg ze op een bakpapier
  6. Zorg dat je voldoende ruimte tussen de koeken laat omdat ze nog gaan rijzen.
  7. Dek af met een schone theedoek en laat ze 70 tot 80 min rusten/rijzen
  8. Oven voorverwarmen op 225 °C
  9. Na het rijzen bestrijk ze voorzichtig met losgeklopt ei en nu gedurende 12 a 15 min afbakken (afhankelijk van je eigen oven, voor mij was het echt 15 min)
  10. Ondertussen maak je de glazuur door de bloemsuiker in kokend water te laten oplossen tot een papje
Vormen van je Crème koeken
  1. Zorg dat je eerst de banketbakkersroom gaat maken zodat deze goed afgekoeld is om je koeken te kunnen vullen
  2. Neem je bladerdeeg uit de koelkast op een licht bebloemd aanrecht en rol uit tot een vierkant van ± 40 x 40 cm en ± 7 mm dik
  3. Snij vierkanten van ± 8 cm en leg ze met voldoende ruimte tussen de plakjes op een bakplaat met bakpapier
  4. Dek ze af met een schone theedoek en laat 60 tot 70 min rijzen
  5. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 12 min in de voorverwarmde oven van 225 °C (afhankelijk van je eigen oven, voor mij was het echt 15 min)
  6. Wanneer je ze uit de oven haalt, laat ze ietsje afkoelen, snij ze doormidden, bestrijk ze met de banketbakkersroom (of gebruik een spuitzak als je dat handiger vindt), leg het deksel er weer bovenop.
  7. Als ze volledig afgekoeld zijn, bestuif ze met bloemsuiker (Fondro)

TIP: de banketbakkersroom vindt je hier

Categorieën