Appelkoeken

Je kan het zien als een variatie van de meer bekende appelflappen

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 6 pers

| ± 30 + 60  min

| Gezien op 24Kitchen, chef: R. van Veen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  Deeg   Eidooier-roommengsel
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1  ei
  • 185 g koude boter
  • 125 g suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 5 tl citroenrasp
  • 1 eidooier
  • 1 scheutje room
 Appelvulling Extra nodig
  • 2  zure appels
  • 5 tl custardpoeder
  • 60 g suiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • gekartelde bakvormen van 10 x 10 cm
  • boter om in te vetten
  • deegroller
  • bakkwast

Bereiding

Deeg
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Zeef het bakmeel boven het werkblad en maak een kuiltje.
  3. Giet het ei samen met boter, suiker, zout en citroenrasp in het kuiltje.
  4. Kneed door elkaar en kneed beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor tot een soepel deeg.
  5. Dek het deeg af met plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Appelvulling
  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes van ± 0.5 cm.
  2. Meng custardpoeder, suiker en speculaaskruiden door de appelvulling.
Opbouw
  1. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van een halve centimeter dik.
  2. Bekleed de ingevette bakvormpjes met het deeg en schep de appelvulling erin.
  3. Bekleed met de rest van het deeg de bovenkanten.
  4. Meng de eidooier met het scheutje room en bestrijk de koeken met het eidooierroommengsel.
  5. Bestrooi met suiker en bak de koeken in ± 30 min goudbruin en gaar.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email