Kersenvlaai

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 8 a 10 pers

| 45 min

| 24Kitchen; Chef: Rudolph van Veen – en een beetje van mijzelf

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Vlaaideeg Banketbakkersroom
  • 200 g bloem
  • 30 g boter
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 mespuntje zout
  • eidooier
  • 4 eidooiers
  • 100gr fijne witte suiker
  • 45 gr bloem
  • 1 pakje vanillesuiker (of vanillestokje)
  • ½ ltr melk
Kersenvulling Slagroom
  • 600 g kersen op sap
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • 250 ml room
  • 50 g suiker
  • 1 reep pure chocolade

Bereiding

Vlaaideeg
  1. Kneed voor het vlaaideeg de bloem, boter, gedroogde gist, melk, eidooier, suiker en het zout tot een soepel deeg.
  2. Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
  4. Beboter de vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit.
  5. Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf.
  6. Bak de bodem in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  7. Haal de bodem uit de vorm en laat de bodem op een rekje afkoelen.

Eventueel: kan je een laagje banketbakkersroom maken, op de bodem van deze taart gieten en samen meebakken. Dit hoeft niet altijd maar kan is naar eigen smaak. Zelf heb ik dat hier wel gedaan, ik gebruikte ¼ van de gemaakte banketbakkersroom om mee te bakken. Gebruik je geen banketbakkersroom, dan gaat je kersenvulling op de afgekoelde taartbodem

Kersenvulling
  1. Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
  2. Roer het aardappelzetmeel met een scheutje kersensap aan tot een papje.
  3. Breng 150 ml van het kersensap aan de kook en meng beetje bij beetje het aardappelzetmeel papje erbij tot het sap yoghurt dik is.
  4. Roer door de kersen en schep de kersenvulling op de vlaaibodem.
Banketbakkersroom
  1. Eidooiers loskloppen met een kop melk.
  2. De bloem toevoegen en wit kloppen
  3. Vanillestokje opensnijden langs 1 kant
  4. De rest van de melk met vanillestokje gedurende 10 min laten trekken
  5. Vanillestokje verwijderen
  6. Suiker toevoegen
  7. Klop de warme melk bij de eidooiers
  8. Laten binden op het vuur (niet meer laten koken) al roerend met een houten lepel. Indien de room aan de lepel blijft kleven is de room voldoende gebonden.
  9. De room kan men lichters bestrooien met bloemsuiker om te voorkomen dat er zich een velletje vormt.
  10. Hiervan had ik ¼ gebruikt om mee te bakken. De rest kan nu op de afgekoelde bodem
  11. Hieroverheen gaat dan de kersenvulling
Garnering
  1. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  2. Schep de slagroom in een spuitzak met kartelmondje en spuit rozetten op de kersenvulling.
  3. Schaaf met een mes of kaasschaaf schaafsel van de reep chocolade en bestrooi de slagroom ermee.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email