Feestelijke varkenskrans
een pronkstuk op je kersttafelOmschrijving
| Hoofdgerecht/ Kerst/ ong 10 pers
| voorber: ± 10 min/ marineren 4 a 6 u/ bakken 2,5 a 3 u
| gezien op Youtube, zelf uitgewerkt naar eigen inzicht
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
Vlees en marinade
- 1,7 kg varkensnek (of ± 2 kg varkensfilet stuk)
- 1 el zout
- 1 el paprikapoeder
- ½ el gemalen witte peper
- 1 el Italiaanse kruidenmix
- 2 el mosterd met mosterdzaadjes
- 2 el plantaardige olie
Voor de vulling
- 300 gr paprika (rood, groen, geel)
- 500 gr fijngesneden spitskool
- 1 gr blik ananas
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 2 grote vaste tomaten
Voor de marinade saus
- 1 el sojasaus
- 2 el ketchup
- Knoflookpoeder
- Gerookte paprikapoeder
- 1 el plantaardige olie
Voor de avocadomayonaise
- 3 kleine avocado’s
- 2-3 eetlepels citroensap
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper
- 1 el zoete mosterd
- 50–70 ml plantaardige olie
Bereiding
Voorbereiding
- Vlees even afdeppen met keukenpapier
- In de lengte bovenop doorsnijden maar niet tot het einde, klap het stuk vlees in de lengte uit
- Maak nu, over de breedte van het stuk vlees, diep sneden, ook weer niet helemaal door snijden, het vlees moet wel nog aan elkaar blijven
- Neem een kommetje en maak de marinade:
- Breng het zout, paprikapoeder, witte peper, Italiaanse kruiden, mosterd en tenslotte de neutrale olie samen en meng tot een mooi papje, mengsel
- Smeer dit over het vlees en wrijf het varkensvlees goed in met deze marinade, ook tussen de inkepingen van de sneden
- Draai het vlees om en wrijf ook de onderkant goed in
- Rol nu het stuk vlees op en leg het op zijn kant in een glazen schaal (of ovenschaal) en dek af met plastiekfolie
- Laat dit nu 4 a 6 uur rusten zodat het vlees goed kan marineren
Maken van de vulling
- Snij de paprika in blokjes
- Snij de spitskool fijn, eventjes (± 1 min) blanceren, goed laten uitlekken en tenslotte mengen met de gesneden paprikablokjes
- Blik ananas goed laten uitlekken en ook mengen met paprika en spitskool
Opmaken en bakken
- Neem een pan met dikke bodem (zoals bv een gietijzeren braadpan), vet goed in met boter, ook de zijkanten
- Neem het vlees uit de glazen kom, leg het voorzichtig in de ingevette pan, zorg dat de partjes (ingesneden stukken) wel rechtop blijven staan, maak in het midden ruimte vrij voor de vulling
- Giet nu de groenten (paprika, spitskool, ananas) in het midden van je vleeskrans
- Snij de courgette in plakken van ± 1 cm dik
- Leg tussen elke snee van het vlees een plakjecourgette
- Neem je gedroogde abrikozen erbij, snij ze half door en plaats naast elke courgetteschijf ook een schijfje gedroogde abrikoos
- Neem de tomaten, snij in plakken en vul ook deze aan tussen het vlees
- Zo krijg je tussen elke snede vlees:
- Een schijfje courgette
- Een schijfje abrikoos
- Een schijfje tomaat
Maak de marinadesaus
- Neem een kommetje, breng hierin de sojasaus, de ketchup, de knoflookpoeder en de gerookte paprikapoeder met wat plantaardig olie. Meng goed door
- Verdeel en strijk deze sausje over het vlees, het laatste beetje kan in het midden bij de groenten
- Bedek het vlees met aluminiumfolie als je een open pan gebruikt, of het deksel van je gietijzeren pan
- Bak gedurende minimaal 2 uur in een voorverwarmde oven van 175 °C
- TIP 1: voor varkensvlees reken je 1u/kg
- TIP 2: mijn stuk filet was 2 kg, hierdoor gestart met 1:45 uur afgedekt in de oven
Maak de avocadomayonaise
- Neem 3 kleine avocado’s en breng het vruchtvlees in een mengkom van de staafmixer
- Voeg citroensap toe
- Snij een teentje knoflook er bij
- Voeg peper en zout toe naar smaak (kan je later altijd nog extra toevoegen)
- Voeg 1 el van je mosterd met mosterdzaadjes toe
- Plantaardige olie (50 a 70 ml)
- Zet je staafmixer erin en mix tot een smeuïge mayonaise, breng het in een afgesloten kommetje en kan je ± 3 dagen bewaren in de koelkast
Afwerking van het vlees
- Haal het vlees uit de oven, haal het aluminiumfolie (of deksel) eraf en bak het vlees nog ± 30 min op 200 °C
- Neem een takje verse bladpeterselie en hak fijn
- Strooi dit over je vlees
- Zet ter decoratie een mooi takje munt erboven en rest alleen nog om heerlijk te genieten van deze “feestelijke varkenskrans”
EET SMAKELIJK
Drankadvies
| Wijn: | Mooie rode bordeaux |
| Bier: | naar keuze |
Voedingswaarde per 100 gr
| Energie: 140 Kcal | Vetten: 6,28 gr waarvan verz. vetzuren: |
Koolhydraten: 36 gr waarvan suikers: |
| Eiwitten: 16 gr | Vezels: gr | Natrium: mg |