Peren met blauwe bessen cake
Omschrijving
| gebak/ 8 pers /bakvorm 22 cm ∅
| ± 30 min
| 2025.11.17 – Gezien op 24Kitchen, chef: Mary Berry
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
NB: voor een bakvorm van 28 cm ∅ zet ik de ingrediënten tussen ( )
- 75 (122) gr zachte roomboter + wat extra om in te vetten
- 75 (122) gr witte basterdsuiker
- 115 (186) gr zelfzijzend bakmeel
- 1 (1,5) thl bakpoeder
- 2 (3) eieren
- 1 (1,5) thl vanille-extract
- 400 (500) gr peren (uit blik op sap, of vers)
- 150 (200) gr verse blauwe bessen
- 2 a 3 el rode bessen gelei (om te glaceren)
Bereiding
NB: als je verse peren gebruikt, schil ze dan en pocheer ze 1 a 2 min tot ze bijna zacht zijn
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte)/ 180°C (hetelucht)/ stand 6 (gasoven)
- Vet je bakvorm in met wat zachte boter of gebruik bakspray
- Doe de boter, suiker, bloem, bakpoeder, eieren en vanille in een kom.
- Klop met handmixer tot een glad mengsel.
- Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm.
- Laat de perenhelften uitlekken en snijd ze in de lengte in drie lange repen.
- Droog ze af met keukenpapier.
- Leg ze met de snijkant naar beneden op het beslag, niet indrukken.
- Verdeel de bosbessen tussen de perenreepjes en bak 20-25 min in de voorverwarmde oven, tot de cake licht goudbruin en goed gerezen is.
- Om te glazuren, smelt je de rode-bessen gelei in een pannetje op laag vuur.
- Bestrijk de hete cake en het fruit ermee voor een glanzend glazuur.
- Laat het afkoelen tot het net is afgekoeld om vast te pakken, haal het dan uit de vorm en snijd het in punten.
- Serveer warm met slagroom of crème fraîche.
TIP:
- Het lekkerst direct klaargemaakt en geserveerd.
- Als je wat over hebt, is het prima op te warmen. Niet geschikt om in te vriezen.