Peren met blauwe bessen cake

Omschrijving

| gebak/ 8  pers /bakvorm 22 cm ∅

| ± 30 min

| 2025.11.17 – Gezien op 24Kitchen, chef: Mary Berry

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

NB: voor een bakvorm van 28 cm ∅ zet ik de ingrediënten tussen ( )

  • 75 (122) gr zachte roomboter + wat extra om in te vetten
  • 75 (122) gr witte basterdsuiker
  • 115 (186) gr zelfzijzend bakmeel
  • 1 (1,5) thl bakpoeder
  • 2 (3) eieren
  • 1 (1,5) thl vanille-extract
  • 400 (500) gr peren (uit blik op sap, of vers)
  •  150 (200) gr verse blauwe bessen
  • 2 a 3 el rode bessen gelei (om te glaceren)

Bereiding

NB: als je verse peren gebruikt, schil ze dan en pocheer ze 1 a 2 min tot ze bijna zacht zijn

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte)/ 180°C (hetelucht)/ stand 6 (gasoven) 
  2. Vet je bakvorm in met wat zachte boter of gebruik bakspray
  3. Doe de boter, suiker, bloem, bakpoeder, eieren en vanille in een kom.
  4. Klop met handmixer tot een glad mengsel.
  5. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm.
  6. Laat de perenhelften uitlekken en snijd ze in de lengte in drie lange repen.
  7. Droog ze af met keukenpapier.
  8. Leg ze met de snijkant naar beneden op het beslag, niet indrukken.
  9. Verdeel de bosbessen tussen de perenreepjes en bak 20-25 min in de voorverwarmde oven, tot de cake licht goudbruin en goed gerezen is.
  10. Om te glazuren, smelt je de rode-bessen gelei in een pannetje op laag vuur.
  11. Bestrijk de hete cake en het fruit ermee voor een glanzend glazuur.
  12. Laat het afkoelen tot het net is afgekoeld om vast te pakken, haal het dan uit de vorm en snijd het in punten.
  13. Serveer warm met slagroom of crème fraîche.

TIP:

  1. Het lekkerst direct klaargemaakt en geserveerd.
  2. Als je wat over hebt, is het prima op te warmen. Niet geschikt om in te vriezen.

Categorieën