Harder Wener deeg

Basis recept voor een taartbodem of tartellettes

Omschrijving

| Bakkerij/ basis taartbodem

| ± 10 a 15 min & 30 min rusten

| zelf samengesteld vanuit diverse bronnen.

Uitgelichte afbeelding

Ter info

Dit basisdeeg wordt ook wel 1 2 3 en een eitje genoemd en is heel simpel te maken en te gebruiken
Dat betekend 1 deel (suiker) , 2 delen (boter), 3 delen (bloem)
Is een simpel basis deeg wat voor vele doeleinden kan worden gebruikt, zoals bv een vlaai, tartellettes…
Dit deeg kan je makkelijk van tevoren maken en tot 2 weken in de koelkast bewaren of 3 tot 6 maanden in de vriezer

Ingrediënten

  • 75 gram suiker (= 1 deel)
  • 150 gram roomboter (= 2 delen)
  • 225 gram bloem (= 3 delen)
  • 1 ei
  • 15 ml water
  • snuf zout

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal/kneed tot een deeg.
  2. Kneed het deeg nog even goed met de hand door, op een licht bestoven aanrecht met wat bloem, en verpak het in vershoudfolie.
  3. Leg het deeg minimaal een half uur koud weg voordat je deze verder gebruikt.
  4. Voor het afbakken
  5. Verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Vet een vorm in van ± 24 cm diameter / of tartelettes
  7. Rol het deeg uit tot ± 28 cm diameter op een werkblad bestrooid met bloem.
  8. Voor tartelettes maak je uitsteeksels met een kom (of iets dergelijks) die net iets groter is dan je tartelettes
  9. Bekleed de vorm ermee.
  10. Leg een vel, iets verfrommeld, bakpapier over het deeg gevormd.
  11. Vul de vorm met bakbonen.
  12. Bak de grote vorm ± 15 min. en de tartelettes ± 14 min (kijk even naar je eigen oven)
  13. Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog ± 10 min (grote bakvorm) en ± 8 min (tartelettes) door tot goudbruin aan de randjes.
  14. Laat volledig afkoelen op een rooster en haal ze daarna voorzichtig uit de vorm

Je kan ze nu vullen naar eigen wensen en smaken, succes

Een voorbeeld hieronder is voor Tartelettes

Categorieën