Flespompoen uit de oven

Een feestelijke maaltijd aangevuld met feestelijke aardappeltorentjes en een varkenshaasje met champignon-roomsaus

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ groenten/4 pers

| ± 20 min voorbereiding/ 50 min in de oven

| Eigen creatie in de keuken na wat speurwerk op internet.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Flespompoen

  • 1 flespompoen (± 1 kg)
  • 30 gr pecannoten
  • 50 gr feta
  • 2 el Maple Syrup
  • Takje verse peterselie
  • Chilipeper
  • Zout
  • Olijfolie

Feestelijke aardappeltorentjes

  • 600 g kruimige aardappels
  • 120 g boter
  • 2  eieren
  • ½ tl nootmuskaat
  • 50 g geraspte kaas
  • aardappelstamper
  • spuitzak met kartelmondje

Varkenshaasje

  • 2 varkenshaasjes
  • 1 el mosterd
  • peper en zout
  • boter om te bakken
  • bakje champignons
  • kookroom

Bereiding

Feestelijke aardappeltorentjes
  1. Begin met de aardappeltorentjes.
  2. Schil de aardappels, snijd in stukken en kook in ± 15-20 min gaar.
  3. Stoom de aardappels droog.  
  4. Pers de aardappels door de pureeknijper. Als je deze niet hebt kun je ook een pureestamper gebruiken en de puree daarna door een fijne zeef drukken.
  5. Meng 100 g boter, eieren, nootmuskaat en zout en peper door de puree.  
  6. Schep de puree in een spuitzak met een kartelmondje.
  7. Spuit torentjes op een bakplaat met bakpapier.
  8. Bestrooi met de geraspte kaas en verdeel de rest van de boter in kleine stukjes over de torentjes.
  9. Zet deze torentjes even weg in de koelkast tot na je flespompoen
  10. Bak, aansluitend op je flespompoen, de aardappeltorentjes in ± 10 minuten goudbruin in de nog warme oven (eventueel temp iets verhogen naar 240°C. 
Flespompoen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht)
  2. Schil de pompoen, halveer deze en verwijder de pitten.
  3. Leg de pompoen met de snijkant naar beneden op een snijplank met aan beide kanten sushi stokjes.
  4. Snijd met een scherp mes dunne plakjes tot de stokjes.
  5. Leg de pompoen op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel deze met chilipeper, zout en olijfolie.
  6. Gaar de pompoen gedurende 50 min in de voorverwarmde oven.
  7. Haal de pompoen uit de oven en bestrijk deze met de Maple Syrup.
  8. Plaats voor 5 minuten terug in de oven.
  9. Garneer de pompoen met gehakte noten, peterselie en feta.
Varkensvlees
  • Haal de varkensfilets uit de verpakking en dep even droog met wat keukenpapier
  • Kruid rondom met peper en zout en bestrijk ruim met wat mosterd
  • Boter even laten bruin worden, schep dan je haasjes in de pan en bak rondom bruin
  • Zet je vuur iets lager, deksel op de pan en laat je haasje langzaam garen 
  • NB: voor varkensvlees kan je qua tijd uitgaan van 1 uur voor 1 kg, dus 500 gr is 30 min …
  • Maak de champignons met een borsteltje even schoon van zand en snij ze in plakjes
  • Bak de champignons even aan in een aparte pan
  • Voeg de champignons bij het varkensvlees en giet er de kookroom bij
  • Laat samen nog  ± 5 a 10 min pruttelen
Afwerking
  1. schik de pompoen op een mooie schaal
  2. schik de aardappeltorentjes eromheen
  3. dien op met de varkenshaasje
  4. Eet smakelijk en geniet
Drankadvies
Wijn: een mooie rode bordeau
Bier:

Categorieën