Flespompoen uit de oven
Een feestelijke maaltijd aangevuld met feestelijke aardappeltorentjes en een varkenshaasje met champignon-roomsausOmschrijving
| Hoofdgerecht/ groenten/4 pers
| ± 20 min voorbereiding/ 50 min in de oven
| Eigen creatie in de keuken na wat speurwerk op internet.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Flespompoen
- 1 flespompoen (± 1 kg)
- 30 gr pecannoten
- 50 gr feta
- 2 el Maple Syrup
- Takje verse peterselie
- Chilipeper
- Zout
- Olijfolie
Feestelijke aardappeltorentjes
- 600 g kruimige aardappels
- 120 g boter
- 2 eieren
- ½ tl nootmuskaat
- 50 g geraspte kaas
- aardappelstamper
- spuitzak met kartelmondje
Varkenshaasje
- 2 varkenshaasjes
- 1 el mosterd
- peper en zout
- boter om te bakken
- bakje champignons
- kookroom
Bereiding
Feestelijke aardappeltorentjes
- Begin met de aardappeltorentjes.
- Schil de aardappels, snijd in stukken en kook in ± 15-20 min gaar.
- Stoom de aardappels droog.
- Pers de aardappels door de pureeknijper. Als je deze niet hebt kun je ook een pureestamper gebruiken en de puree daarna door een fijne zeef drukken.
- Meng 100 g boter, eieren, nootmuskaat en zout en peper door de puree.
- Schep de puree in een spuitzak met een kartelmondje.
- Spuit torentjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi met de geraspte kaas en verdeel de rest van de boter in kleine stukjes over de torentjes.
- Zet deze torentjes even weg in de koelkast tot na je flespompoen
- Bak, aansluitend op je flespompoen, de aardappeltorentjes in ± 10 minuten goudbruin in de nog warme oven (eventueel temp iets verhogen naar 240°C.
Flespompoen
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht)
- Schil de pompoen, halveer deze en verwijder de pitten.
- Leg de pompoen met de snijkant naar beneden op een snijplank met aan beide kanten sushi stokjes.
- Snijd met een scherp mes dunne plakjes tot de stokjes.
- Leg de pompoen op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel deze met chilipeper, zout en olijfolie.
- Gaar de pompoen gedurende 50 min in de voorverwarmde oven.
- Haal de pompoen uit de oven en bestrijk deze met de Maple Syrup.
- Plaats voor 5 minuten terug in de oven.
- Garneer de pompoen met gehakte noten, peterselie en feta.
Varkensvlees
- Haal de varkensfilets uit de verpakking en dep even droog met wat keukenpapier
- Kruid rondom met peper en zout en bestrijk ruim met wat mosterd
- Boter even laten bruin worden, schep dan je haasjes in de pan en bak rondom bruin
- Zet je vuur iets lager, deksel op de pan en laat je haasje langzaam garen
- NB: voor varkensvlees kan je qua tijd uitgaan van 1 uur voor 1 kg, dus 500 gr is 30 min …
- Maak de champignons met een borsteltje even schoon van zand en snij ze in plakjes
- Bak de champignons even aan in een aparte pan
- Voeg de champignons bij het varkensvlees en giet er de kookroom bij
- Laat samen nog ± 5 a 10 min pruttelen
Afwerking
- schik de pompoen op een mooie schaal
- schik de aardappeltorentjes eromheen
- dien op met de varkenshaasje
- Eet smakelijk en geniet
Drankadvies
Wijn: | een mooie rode bordeau |
Bier: | — |