Gnocchi met Prima Donna pesto
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ groenten/ 4 pers
| ± 45 min
| 2012 Infoboekje Landana kaas.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 100 gr Prima Donna leggero
- 50 gr verse basilicum
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden, houd een aantal blaadjes achter ter garnering)
- 30 gr pijnboompitten (geroosterd)
- 100 ml extra vierge olijfolie
- zout
- citroensap
- 1 kg bloemige aardappelen
- 1 eidooier
- 200 gr bloem
- 250 gr cherrytomaatjes
Bereiding
- Rasp 75 gram Prima Donna kaas en maak de pesto door de basilicum, knoflook, pijnboompitten en de kaas te mengen in de vijzel of in de keukenmachine.
- Giet vervolgens scheut voor scheut de olijfolie door het mengsel tot er een mooie smeuïge pesto ontstaat.
- Breng eventueel op smaak met zout en wat citroensap.
- Zet dit even apart.
- Boen de aardappelen schoon en kook ze met schil in gezouten water tot ze gaar zijn.
- Giet de aardappelen af, schil en pureer ze terwijl ze nog warm zijn.
- Probeer een puree te maken met zo min mogelijk klontjes.
- Laat de puree afkoelen en voeg daarna een eidooier toe.
- Bestuif een werkblad met wat bloem en kneed de puree tot een elastisch deeg.
- Voeg beetje bij beetje de bloem aan de puree toe, kneed niet te hard, anders wordt het deeg plakkerig.
- Neem een stuk van het deeg, strooi er nog extra bloem op en rol het met de handen tot een “worstje” van ± 2 cm dik.
- Snijd deze rol in klein stukjes die net zo lang zijn als een vingerkootje.
- Herhaal dit tot al het deeg in stukjes is verdeeld.
- Neem een grote vork en houd die in je hand met de tanden naar voren gericht.
- Druk nu elk stukje deeg zachtjes met je duim tegen de tanden van de vork en laat de gnocchi op een schone doek er vanaf rollen.
- Herhaal dit met alle stukjes deeg.
- Kook de gnocchi in ruim kokend water met zout.
- Wanneer ze klaar zijn, komen ze vanzelf aan de oppervlakte drijven, dat duurt meestal enkele minuten.
- Schep de gnocchi er met een schuimspaan uit en verdeel ze over de borden.
- Verdeel de groene pesto en de cherrytomaatjes over de gnocchi en schaaf hierover nog een aantal mooie krullen van de overgebleven Prima Donna kaas.
- Garneer met de achtergebleven blaadjes basilicum.
Drankadvies
Wijn: | Witte Pinot Gris |
Bier: | naar keuze |