Reemedaillon
Reemedaillon met whiskysausOmschrijving
| Hoofdgerecht/ wild/ 4 pers
| minder dan 30 min.
| 2013.10.23 – Colruyt inspiratiefolder, wild voor iedereen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 ree medaillons
- 500 g bospaddenstoelen
- 4 stronken witloof
- 4 takjes peterselie (vers)
- 3 takjes dragon (vers)
- 0.33 plantje bieslook (vers)
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 2 dl lichte room
- 3 el. boter
- 1 dl vleesbouillon (0.33 blokje opgelost in 1 dl heet water)
- 5 el. whisky (Talisker of Lagavulin)
- peper en zout
Bereiding
voorbereiding (15 min + 2 a 3 u rusten in de koelkast)
- Snipper de sjalotten en het knoflook fijn.
- Borstel de boschampignons schoon en snij in kleinere stukken.
- Hak de peterselie, het bieslook en de dragon fijn.
- Doe de ree medaillons in een plastic zak, samen met de whisky en de helft van de fijngehakte kruiden.
- Laat 2 à 3 u. rusten in de koelkast.
bereiding (25 min)
- Smelt 1 el. boter in een pan en bak de stronken witloof goudbruin, samen met het fijngesnipperde knoflook.
- Giet er de vleesbouillon over en laat 10 min. afgedekt verder garen.
- Smelt 1 el. boter in een braadpan en bak de ree medaillons aan beide kanten goudbruin.
- Kruid met p&z. Laat op een zacht vuur verder garen naar smaak (ree wordt saignant tot rosé gegeten).
- Doe de rest van de fijngesnipperde kruiden en de room in de braadpan.
- Kruid met peper en zout. Breng eventueel nog verder op smaak met 1 el. whisky.
- Smelt intussen 1 el. boter in een andere braadpan en bak de sjalotten glazig.
- Voeg de boschampignons toe en bak ze kort gaar (2 à 3 min.). Kruid met peper en zout.
- Snij de medaillons in schuine sneden en leg ze in waaiervorm op de borden.
- Lepel er de boschampignons naast en leg er een witloofstronk bovenop.
- Giet er wat saus rond en geef er kroketten of rösti bij.
- Geen tijd om het vlees te marineren?
- Bak het direct in de pan. Giet het braadvet weg en besprenkel de medaillons met whisky.
- Flambeer het vlees (weg van de dampkap).
- Voeg de verse kruiden en de room toe aan de saus, zoals hierboven beschreven.
Drankadvies
Wijn: | Château Le Caillou, A.O.P. Pomerol |
Bier: | Postel Dubbel, Abdijbier |
Voedingswaarde
Energie: 430 Kcal | Eiwitten: 39,5 gr | Vetten: 23,9 gr | Koolhydraten: 5,1 gr |