Hertenkalfsgebraad
Hertenkalfsgebraad met spruitjes en portosausOmschrijving
| Hoofdgerecht/ wild/ 4 pers
| minder dan 40 min
| 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 600 g hertenkalf filet
- 400 g spruiten
- 1 granaatappel
- 2 el. koude boter (+ 1 el. koude boter)
- 1 el. zure room
- 2 dl wildfond (bokaal)
- 2 dl rode porto
- 2 el. olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
voorbereiding (15 min)
- Snij de spruiten in 4 of in 6 stukjes. Kook 5 min. gaar in licht gezouten water.
- Giet af en spoel onder koud stromend water.
- Halveer de granaatappel en breek de helften open, haal de pitjes eruit.
bereiding (30 min)
- Smelt 2 el. boter in een braadpan en bak het hertenkalf gebraad aan alle kanten goudbruin.
- Kruid met peper en zout.
- Verlaag het vuur en laat het vlees nog ± 10 min. verder bakken (hert wordt saignant of rosé gegeten).
- Draai het gebraad tussendoor eens om.
- Verhit onder tussen de olijfolie in een pan en bak de stukjes spruit 3 min.
- Roer er de zure room onder en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Bestrooi met de granaatappelpitjes.
- Haal het vlees uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie.
- Blus de pan met de porto en schraap de braadresten los met een houten lepel.
- Voeg de wildfond toe en laat 3 min . inkoken op een hevig vuur.
- Neem van het vuur en klop er 1 el. koude boter in klontjes onder.
afwerking
- Snij het vlees in sneetjes en verdeel over de borden.
- Lepel er de porto saus over en geef er de spruitjes bij.
- Serveer met rösti’s of kroketten.
Drankadvies
Wijn: | Museum Real Reserva, D.O. Cigales – Spanje |
Bier: | Gordon Christmas, Kerstbier |
Voedingswaarde
Energie: 465 Kcal | Eiwitten: 34,3 gr | Vetten: 23,1 gr | Koolhydraten: 16,2 gr |