Zoet-zure kip uit de braadzak

Voor dit recept heb ik een paar kleine aanpassingen gedaan naar mijn eigen smaak en keuze. Zo hou ik bijvoorbeeld meer van kleine stukjes groenten i.p.v. grove stukken op mijn bord. Bij de kruiden voor de kip heb ik ook saffraan toegevoegd maar dat is voor ieder naar eigen smaak verder in of aan te vullen.

   Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers

| ± 15 min + 45 min wachttijd

| 24Kitchen – Chef: Estee Strooker (Zoetzure kip uit de braadzak)

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Kip Saus
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 citroen
  • 1 hele kip
  • zonnebloemolie
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el kerriepoeder
  • eventueel saffraandraadjes
  • 5 el komijnpoeder
  • 50 ml gembersiroop
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 rode uien
  • rode peper
  • 1 blikje tomatenpuree (klein blikje)
  • komkommer
  • appel
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml gembersiroop
Rijst Extra nodig
  • olijfolie om in te bakken
  • 300 g gekookte rijst
  • 2 eieren
  • braadzak
  • fijne rasp
  • ovenschaal
  • diepvrieszak

Bereiding

Kip
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Pel en snijd de knoflook fijn, schil en rasp de gember en rasp de citroen.
  3. Zet de kip op bakpapier en besprenkel met olie.
  4. Bestrooi de kip met het paprikapoeder, kerriepoeder, komijnpoeder en een beetje zout en versgemalen peper en verdeel de knoflook, gember en citroenrasp erover.
  5. Masseer goed in de kip en doe het geheel in een braadzak.
  6. Schenk er gembersiroop en het sap van een halve citroen bij en maak de zak dicht.
  7. Zet de kip in een ovenschaal en bak in de oven in circa 45 minuten gaar.
Saus
  1. Pel en snijd de uien in parten. Pel en snijd de knoflook fijn.
  2. Schil en rasp de gember en snijd de helft van de rode peper fijn.
  3. Verhit een scheut olie in een pan en fruit het geheel circa 5 minuten.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 3 minuten mee.
  5. Halveer intussen de komkommer over de lengte en snijd in schuine plakjes
  6. Snijd de appel van het klokhuis af in grove stukken en voeg met de komkommer toe aan de pan.
  7. Blus af met sap van de citroen, sojasaus, gembersiroop en een scheutje water en laat kort koken tot het een dikke saus is.
  8. Haal de gare kip uit de braadzak en schenk de marinade uit de zak bij de saus.
  9. Leg een deksel op de pan en laat de saus 5 minuten staan.
  10. Snijd de kipfilets en de kippenbouten van het karkas en bewaar het karkas om er kippensoep van te maken.
  11. Leg het kippenvlees op de saus en laat staan tot de rijst klaar is.
Rijst
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. (of neem een restje gekookte rijst van de vorige dag)
  2. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de rijst.
  3. Voeg de eitjes toe en roer ze er direct doorheen zodat het ei korrelig en gaar wordt.
  4. Serveren: schep de kip op borden en serveer met de rijst en de saus.
  5. Tip:  vanuit dit recept wordt verder gewerkt naar een heerlijke heldere kippensoep (zie “kippensoep 2”)

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email