Zalmgratin met Provençaalse tomaatjes en venkelpuree
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| ± ruim een uurtje
| 2014.03.12 – Colruyt inspiratiefolder, Boni voor elk moment
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 Atlantische zalmhaasjes (vers bij de visboer of diepvries)
- 2 venkelknollen
- 450 gr tapastomaten
- 1 kg aardappelen
- 2,5 kl melk
- 100 gr geraspte mozzarella
- 30 gr + 2 el boter
- 3 el zure room
- 1 eidooier
- 1 el tomatenpuree
- 30 gr bloem
- 2 el paneermeel
- 1 el olijfolie
- 1 el Provençaalse kruidenmix
- nootmuskaat, peper en zout
Bereiding
- Indien je diepvries zalmhaasje gebruikt, laat deze oppervlakkig ontdooien en dep goed droog.
- Indien je verse zalmhaasjes gebruikt kunt u deze meten gebruiken
- Schil de aardappelen en snij in stukken
- Snij de venkelknollen doormidden, verwijder de harde kern.
- Snij de venkel in fijne reepjes en snipper het venkelgroen fijn.
- Snij de tapastomaten in 2. Kruid ze met de Provençaalse kruiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C .
- Kook de aardappelen 20 min. gaar in licht gezouten water en giet ze daarna af, schud ze droog
- Verhit intussen de olijfolie en 1 el boter in een kookpan en stoof de venkelreepjes 10 a 12 min zacht.
- Kruid met peper en zout
- Smelt 30 gr boter in een kookpan en voeg de bloem toe, roer goed en laat even drogen op het vuur.
- Voeg de melk al kloppend toe en blijf kloppen tot u een gladde, gebonden saus hebt.
- Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Voeg de geraspte mozzarella en de tomatenpuree toe en roer goed.
- Pureer de aardappelen en de venkel.
- Roer er de eidooier en de zure room onder.
- Kruid met nootmuskaat, p & z.
- Meng het fijngesnipperde venkelgroen onder de puree.
- Giet een beetje saus in een ovenschaal tot de bodem bedekt is en leg er de stukken zal in.
- Kruid goed met peper en zot en leg er de tapastomaten rond.
- Overgiet met de rest van de saus.
- Verdeel er de puree over en bestrooi met het paneermeel.
- Verdeel er 1 el boter in klontjes over.
- Bak 30 a 35 min in de voorverwarmde oven.
- Schakel aan het einde van de baktijd de ovengrill aan voor een mooi bruin korstje.
Drankadvies
Wijn: | Sauvignon Blanc |
Bier: | Abdijbier, Postel blond. |
Voedingswaarde
Energie: 908 Kcal | Eiwitten: 46,2 gr | Vetten: 55,9 gr | Koolhydraten: 55,2 gr |