Zalm met Hasselback aardappeltjes
een feestelijke variatieOmschrijving
| Hoofdgerecht/ vis/ 4 pers
| ± 60 a 90 min
| Open keuken met Sandra Bekkari
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de zalm
- 500 g zalmfilet
- 2 venkelknollen
- olijfolie
- peper en zout
- 2 sinaasappels
- 1 teentje knoflook
- 1 scheutje honing
- 250 ml witte wijn
- verse tijm
- Granaatappelpitjes
Voor de Hasselback aardappelen
- 4 vastkokende aardappelen
- 1 scheutje olijfolie
- 1 el cajun-kruiden
- 1 sn zout
- 3 teentjes knoflook
- verse tijm
- 1 ajuin
Voor de marinade
- 4 el olijfolie
- 4 el sojasaus
- 3 el ahornsiroop
- peper
Bereiding
Hasselback aardappelen
- Neem een aantal aardappelen van ± gelijke grote
- Was de aardappelen, niet schillen
- Leg de aardappelen op bv chopsticks en snij de aardappel als het ware in plakjes tot op de chopsticks (dus niet helemaal doorsnijden)
- Hierdoor vallen ze als het ware als een waaier een beetje open. Hij valt dus open maar niet uit elkaar.
- Leg ze in een ovenschaal
- Maak in een kommetje de dressing voor de patatjes
- Giet de olijfolie in het kommetje, voeg de cajun-kruiden toe en een snufje zout, even goed door elkaar mengen
- Bestrijk nu met een kwastje de aardappelen, ook zoveel mogelijk tussen de schijfjes
- Plet de knoflookteentjes en leg ze bij de aardappelen in de ovenschaal
- Verdeel ook nog wat knoflook tussen de schijfjes
- Neem wat verse tijm en sprenkel de geritste tijmblaadjes er overheen
- Ui snijden en mogen ook hier en daar tussen de schijfjes
- Zet deze nu in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 50 min
Marinade voor de zalm
- Doe de olijfolie in een kommetje
- Doe er de sojasaus bij en de ahornsiroop
- Kruid af met wat peper
- Giet nu de marinade in een plastiek zakje die je dicht kan ritsen.
- Doe zalm nu voorzichtig in deze zak erbij en rits dicht
- Leg het zakje ± 15 min in de koelkast zodat hij goed kan marineren en smaak in de zalm kan trekken
Voor de zalm
- Terwijl de zalm ligt te marineren in de koelkast
- Snij de venkelknollen in stukjes, was ze en stoof deze lichtjes aan in wat olijfolie in een braadpan
- Kruid af met zwarte peper (uit de molen) en zout
- Hier mag nog 1 teentje knoflook uitgeperst erbij, een klein scheutje honing
- Blus af met de witte wijn, laat ± 5 min verder in koken, de alcohol verdampt hier ook bij
- Ondertussen was en schil je de sinaasappels tot bij het vruchtvlees, gooi de schilletjes niet weg.
- Snij de sinaasappels in schijven van ± 1 cm dik
- Schep de venkel in een ovenschaal
- Haal de gemarineerde zalm uit de koelkast
- Leg de zalm voorzichtig boven op de venkel
- Schik nu de schijfjes sinaasappel op de venkel
- De pan met wijn waar we de venkel hebben voorbereid, zet je terug op het vuur
- Voeg hier de sinaasappelschillen erbij
- Voeg nog wat verse tijm bij
- Giet tenslotte de rest van de marinade, waar je zalm in lag, ook in de pan bij de wijn
- Rits nog wat verse tijm over alles heen in je ovenschaal
- Kruid af met peper uit de molen
- Zet 15 a 20 min in de voorverwarmde oven op 180 °C
- Na ± 5 a 8 min haal je de zalm even uit de oven om te “arroseren”, overgieten met een paar lepels van de saus uit je pan (wijn, sin.schil, kruiden…)
- Zet terug in de oven om verder te garen
- Tenslotte strooi er nu nog wat sesamzaadjes en granaatappelpitjes over ter garnering
Eet smakelijk en geniet. Zeker ook geschikt voor een feestelijke maaltijd