Zalm met Hasselback aardappeltjes

een feestelijke variatie

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ vis/ 4 pers

| ± 60 a 90 min

| Open keuken met Sandra Bekkari

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor de zalm 

  • 500 g zalmfilet
  • 2 venkelknollen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 sinaasappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheutje honing
  • 250 ml witte wijn
  • verse tijm
  • Granaatappelpitjes

Voor de Hasselback aardappelen

  • 4 vastkokende aardappelen
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 el cajun-kruiden
  • 1 sn zout
  • 3 teentjes knoflook
  • verse tijm
  • 1 ajuin

Voor de marinade

  • 4 el olijfolie
  • 4 el sojasaus
  • 3 el ahornsiroop
  • peper

Bereiding

Hasselback aardappelen
  1. Neem een aantal aardappelen van ± gelijke grote
  2. Was de aardappelen, niet schillen
  3. Leg de aardappelen op bv chopsticks en snij de aardappel als het ware in plakjes tot op de chopsticks (dus niet helemaal doorsnijden)
  4. Hierdoor vallen ze als het ware als een waaier een beetje open. Hij valt dus open maar niet uit elkaar.
  5. Leg ze in een ovenschaal
  6. Maak in een kommetje de dressing voor de patatjes
  7. Giet de olijfolie in het kommetje, voeg de cajun-kruiden toe en een snufje zout, even goed door elkaar mengen
  8. Bestrijk nu met een kwastje de aardappelen, ook zoveel mogelijk tussen de schijfjes
  9. Plet de knoflookteentjes en leg ze bij de aardappelen in de ovenschaal
  10. Verdeel ook nog wat knoflook tussen de schijfjes
  11. Neem wat verse tijm en sprenkel de geritste tijmblaadjes er overheen
  12. Ui snijden en mogen ook hier en daar tussen de schijfjes
  13. Zet deze nu in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 50 min
Marinade voor de zalm
  1. Doe de olijfolie in een kommetje
  2. Doe er de sojasaus bij en de ahornsiroop
  3. Kruid af met wat peper
  4. Giet nu de marinade in een plastiek zakje die je dicht kan ritsen.
  5. Doe zalm nu voorzichtig in deze zak erbij en rits dicht
  6. Leg het zakje ± 15 min in de koelkast zodat hij goed kan marineren en smaak in de zalm kan trekken
Voor de zalm
  1. Terwijl de zalm ligt te marineren in de koelkast
  2. Snij de venkelknollen in stukjes, was ze en stoof deze lichtjes aan in wat olijfolie in een braadpan
  3. Kruid af met zwarte peper (uit de molen) en zout
  4. Hier mag nog 1 teentje knoflook uitgeperst erbij, een klein scheutje honing
  5. Blus af met de witte wijn, laat ± 5 min verder in koken, de alcohol verdampt hier ook bij
  6. Ondertussen was en schil je de sinaasappels tot bij het vruchtvlees, gooi de schilletjes niet weg.
  7. Snij de sinaasappels in schijven van ± 1 cm dik
  8. Schep de venkel in een ovenschaal
  9. Haal de gemarineerde zalm uit de koelkast
  10. Leg de zalm voorzichtig boven op de venkel
  11. Schik nu de schijfjes sinaasappel op de venkel
  12. De pan met wijn waar we de venkel hebben voorbereid, zet je terug op het vuur
  13. Voeg hier de sinaasappelschillen erbij
  14. Voeg nog wat verse tijm bij
  15. Giet tenslotte de rest van de marinade, waar je zalm in lag, ook in de pan bij de wijn
  16. Rits nog wat verse tijm over alles heen in je ovenschaal
  17. Kruid af met peper uit de molen
  18. Zet 15 a 20 min in de voorverwarmde oven op 180 °C
  19. Na ± 5 a 8 min haal je de zalm even uit de oven om te “arroseren”, overgieten met een paar lepels van de saus uit je pan (wijn, sin.schil, kruiden…)
  20. Zet terug in de oven om verder te garen
  21. Tenslotte strooi er nu nog wat sesamzaadjes en granaatappelpitjes over ter garnering

Eet smakelijk en geniet. Zeker ook geschikt voor een feestelijke maaltijd

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email