Pittige geroosterde Rode peper hummus
Smaakvolle pittige geroosterde rode peper hummus. Het is romig, rokerig, pittig en gezond! Helemaal verslavend en de perfecte dip met wat crudités of chips.Omschrijving
| Sausen/ hummus/ ongeveer 240 ml
| ± 25 min
| gevonden op internet
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 4 a 5 middelgrote wortelen, schoongeboend
- 60 ml+ 2 theelepels olijfolie, verdeeld
- zeezout en gemalen zwarte peper, naar smaak
- 240 ml gekookte kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- ½ thl gemalen komijn
- ½ thl gemalen koriander
- ½ thl gemalen karwij
- 1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
- gehakte verse chili, naar smaak
- 1 thl citroenschil
- 2 el vers citroensap
- 1 thl tomatenpuree
- 2 el tahin
- Voor de garnering: 1 thl harisa uit een potje (zelf harisa maken? zie hier )
Bereiding
Ter info
Harissa-dip met geroosterde wortel en kikkererwten is een heerlijk en gemakkelijk vakantie-voorgerecht met een knapperige spruitjes en granaatappelgarnituur.
Het maken van deze heerlijke hummus
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier.
- Snijd de uiteinden van de wortelen en leg ze op de bakplaat.
- Meng de wortelen met 2 thl olijfolie en wat zout en peper.
- Schuif de wortelen in de oven en rooster ze aan alle kanten zacht en lichtbruin.
- Draai ze minstens één keer om. Kan wel ± 25 min duren. Laat de wortelen hierna goed afkoelen.
- Voeg ondertussen in de blender de gekookte (of blik afgegoten) kikkererwten, gemalen komijn, koriander, karwij, knoflook, chili, citroenschil, citroensap, tomatenpuree, tahini, zout en peper toe.
- Snijd de wortelen in kleinere stukjes en voeg ze ook toe aan de keukenmachine.
- Pulseer het mengsel een paar keer tot je een grof mengsel hebt.
- Schraap de kom naar beneden met een spatel en zet de keukenmachine op “hoog” terwijl je de resterende olijfolie via de vulopening in de kom druppelt.
- Zodra je een gladde puree hebt, controleer je de dip op kruiden.
- Pas het kruidenniveau naar wens aan en schraap de dip vervolgens in uw serveerschaal naar keuze.
- Maak de dip af met de garnituren en serveer met crackers, andijvieblaadjes, grof gesneden groenten enz. keuze mogelijkheden genoeg. Geef je fantasie de vrije loop
Garnituur:
- granaatappelpitjes
- geroosterde pijnboompitten
- knapperige spuitjesbladeren (kwart spruitjes en probeer de balderen te scheiden, overgiet ze met beetje olijfolie peper en zout en rooster ze vervolgens in de oven op 200 ºC gedurende ± 15 min of tot ze knapperig en bruin zijn
- gehakte peterselie
- extra scheutje olijfolie
Drankadvies
Wijn: | soorten wijn |
Bier: | soorten bier |
Voedingswaarde
Energie: 485 Kcal | Vetten: 31 gr waarvan verz. vetzuren: 19 gr |
Koolhydraten: 42 gr waarvan suikers: 32 gr |
Eiwitten: 9 gr | Vezels: 2 gr | Natrium: 120 mg |
OF
Energie: 200 Kcal | Eiwitten: 4 gr | Vetten: 7 gr | Koolhydraten: 29 gr |