Waldorfsalade

Omschrijving:

Hoofdgerechten | Salades | 4-6 pers.
Bereidingstijd: ong. 15 min
Bron: uit eigen keuken

Ingrediënten:

  • 200 gr wortelen (raspen)
  • 1 kleine knolselderij (raspen)
  • 150 gr witte druiven
  • 1 appel
  • 50 gr hazelnoten en amandelen (of naar keuze walnoten)
  • 1 kropje radicchio sla (rode bladsla)

Dressing:

  • 1 dl. sojamelk
  • 1 dl. zonnebloemolie
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 3 eetlepels citroensap
  • zout

Bereidingswijze:

  1. Wortelen schillen, wassen en raspen
  2. Knolselderij, schillen, wassen en raspen
  3. Was de sla en verdeel ze in losse blaadjes
  4. Druiven ontpitten en halveren
  5. Appels schillen en raspen of in kleine blokjes snijden
  6. Noten fijn hakken
  7. Alles onder elkaar mengen
  8. Leg onderaan de schaal de blaadjes radicchio en schep hier de gemengde ingrediënten over.
  9. Besprenkelen met citroensap om bruin verkleuring tegen te gaan.

Ter informatie:

RADICCHIO

Je ziet ze in de herfst vaker op de groenteafdeling liggen: mooie paars-rode kropjes radicchio. Radicchio is nauw verwant aan de witlof. Beiden hebben een wat bittere smaak.

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die nog bitterstoffen bevatten. In de afgelopen eeuw zijn de bitterstoffen vaak uit de plant geteeld, omdat mensen van nature niet zo dol zijn op een bittere smaak. Overigens wordt de smaak milder als je de groente verhit

De bittere smaak heeft echter ook een functie. Het stimuleert de lever, maakt de stofwisseling krachtig en zorgt ervoor dat eiwit beter verteerd wordt. Vandaar het gezegde: Bitter in de mond, maakt het hart gezond.

Deze aanvullende informatie is afkomstig van Voedwel