Waldorfsalade
een frisse salade voor bv bij een bbq of een ander gezellig feestjeOmschrijving
| Hoofdgerecht/ salades/ 4 pers
| ± 10 a 15 min
| gekregen van vrienden
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor de salade
- 4 flinke handen lekkere groene slablaadjes (zoals frisée, bindsla, andijvie, rucola en waterkers), gewassen en droog geslingerd
- 2 flinke handen pitloze groene of rode druiven, doormidden gesneden
- 3 middelgrote stengels bleekselderij, schoongemaakt
- 2 flinke handen walnoten (ongeveer 100 g), in grove stukjes
- een klein bosje verse bladpeterselie
- 1 rode appel
- 150 g blauwe kaas, zoals dolcelatte
voor de dressing
- 1 volle theelepel dijonmosterd
- 2 eetlepels witte- of rode wijnazijn
- extra vièrge olijfolie van goede kwaliteit
- 1 volle eetlepel yoghurt
Bereiding
- Hussel de slablaadjes en druiven in een grote kom door elkaar.
- Schil met een dunschiller heel voorzichtig het buitenste, vezelige laagje van de bleekselderij.
- Ik doe dat altijd omdat het dan wat verfijnder wordt en je niet te veel van de bleekselderij hoeft weg te gooien.
- Snijd de stengels schuin in plakjes en doe ze in de kom bij de sla en druiven.
- Zet een droge koekenpan op matig vuur en rooster de stukjes walnoot.
- Schud ze elke 25 seconden even door elkaar – je wilt ze opwarmen, maar niet al te veel laten kleuren.
- Gooi de stugste stukjes van de peterseliesteeltjes weg en hak de rest van de steeltjes fijn. Zet opzij.
- Hak de blaadjes fijn en doe ze bij de slablaadjes in de kom.
- Doe de gehakte peterseliesteeltjes met de mosterd en de azijn in een schoon potje en giet er 3 keer zo veel extra vièrge olijfolie bij.
- De dressing moet fris en romig zijn, dus doe er de yoghurt bij en ook een flinke snuf zout en peper.
- Draai het deksel op de pot en schud hem flink door elkaar.
- Doop je vinger even in de dressing om te proeven en breng de smaak eventueel in balans met wat extra azijn, olie of yoghurt.
- Sprenkel niet meer dressing over de salade dan nodig is om de blaadjes licht aan te maken.
- Snijd de appel in lucifergrote reepjes en strooi die over de salade.
- Strooi er ook de geroosterde stukjes walnoot over en hussel alles voorzichtig met je handen door elkaar.
- Doe de salade in een grote schaal en zorg dat de druiven en walnoten bovenop komen te liggen.
- Snijd de blauwe kaas in kleine brokjes en strooi die over de salade.
- Besprenkel het geheel met nog wat extra vièrge olijfolie en klaar ben je!