Waldorfsalade

een frisse salade voor bv bij een bbq of een ander gezellig feestje

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ salades/ 4 pers

| ± 10 a 15 min

| gekregen van vrienden

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

voor de salade

  • 4 flinke handen lekkere groene slablaadjes (zoals frisée, bindsla, andijvie, rucola en waterkers), gewassen en droog geslingerd
  • 2 flinke handen pitloze groene of rode druiven, doormidden gesneden
  • 3 middelgrote stengels bleekselderij, schoongemaakt
  • 2 flinke handen walnoten (ongeveer 100 g), in grove stukjes
  • een klein bosje verse bladpeterselie
  • 1 rode appel
  • 150 g blauwe kaas, zoals dolcelatte

voor de dressing

  • 1 volle theelepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels witte- of rode wijnazijn
  • extra vièrge olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 volle eetlepel yoghurt

Bereiding

  1. Hussel de slablaadjes en druiven in een grote kom door elkaar.
  2. Schil met een dunschiller heel voorzichtig het buitenste, vezelige laagje van de bleekselderij.
  3. Ik doe dat altijd omdat het dan wat verfijnder wordt en je niet te veel van de bleekselderij hoeft weg te gooien.
  4. Snijd de stengels schuin in plakjes en doe ze in de kom bij de sla en druiven.
  5. Zet een droge koekenpan op matig vuur en rooster de stukjes walnoot.
  6. Schud ze elke 25 seconden even door elkaar – je wilt ze opwarmen, maar niet al te veel laten kleuren.
  7. Gooi de stugste stukjes van de peterseliesteeltjes weg en hak de rest van de steeltjes fijn. Zet opzij.
  8. Hak de blaadjes fijn en doe ze bij de slablaadjes in de kom.
  9. Doe de gehakte peterseliesteeltjes met de mosterd en de azijn in een schoon potje en giet er 3 keer zo veel extra vièrge olijfolie bij.
  10. De dressing moet fris en romig zijn, dus doe er de yoghurt bij en ook een flinke snuf zout en peper.
  11. Draai het deksel op de pot en schud hem flink door elkaar.
  12. Doop je vinger even in de dressing om te proeven en breng de smaak eventueel in balans met wat extra azijn, olie of yoghurt.
  13. Sprenkel niet meer dressing over de salade dan nodig is om de blaadjes licht aan te maken.
  14. Snijd de appel in lucifergrote reepjes en strooi die over de salade.
  15. Strooi er ook de geroosterde stukjes walnoot over en hussel alles voorzichtig met je handen door elkaar.
  16. Doe de salade in een grote schaal en zorg dat de druiven en walnoten bovenop komen te liggen.
  17. Snijd de blauwe kaas in kleine brokjes en strooi die over de salade.
  18. Besprenkel het geheel met nog wat extra vièrge olijfolie en klaar ben je!

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email