Echte Vlaamse Stoofvlees met vers gesneden frietjes

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers )

| 2:45 a 3 uur

| 24Kitchen, Wim Balieu

Uitgelichte afbeelding

 

Ingrediënten

  • 2grote uien
  • roomboter
  • el bloem
  • kg stoofvlees (liefst uit de nek)
  • tlp gemalen korianderzaad
  • 1 tlp gemalen gemberwortel (gedroogd)
  • 1 tlp gemalen kardemom
  • 1 tlp zwarte peper
  • 1 tlp nootmuskaat (of 1/2 tl piment)
  • flesje bruin bier (donkere Tripple)
  • Scheutje natuurazijn (om de draadjes te realiseren)
  • Paar jeneverbesjes en 2 kruidnagels (als warme kruiden)
  • blaadjes laurier
  • takjes tijm
  • plakjes peperkoek/ ontbijtkoek
  • el scherpe mosterd

Bereiding

  1. Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. 
  2. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
  3. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
  4. Wentel het vlees kort in bloem en schroei in een andere (braad)pan tot ze een goudbruin kleurtje hebben.
  5. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen, een snuifje zout en de specerijen (koriander/ gemberwortel/ kardemom/ nootmuskaat).
  6. Doe de stukjes vlees bij de uien.
  7. Blus de aanbaksels van het vlees in de tweede pan af met het bier.
  8. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (dit heet deglaceren).
  9. Zodra het bier kookt, giet je het bij de stoofpot.
  10. Voeg een scheutje natuurazijn toe, dat zorgt voor het effect van goeie draadjesvlees
  11. Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een stukje keukentouw.
  12. Laat het kruidentuiltje samen met de kruidnagel en de jeneverbesjes meestoven in de pan.
  13. Leg 2 a 3 plakjes ontbijtkoek bovenop en laat meestoven (zorgt voor de binding).
  14. Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur.
  15. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
  16. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Voeg als laatste pas de mosterd toe
  17. Het laatste half uur kan je het deksel verwijderen om te laten inkoken tot de gewenste dikte.
Drankadvies
Wijn:
Bier: Een heerlijke trapist of Leffe

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email