Varkenssaté komkommersalade
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de komkommersalade
- 1 komkommer
- 2 (langwerpige) sjalotten
- 25 cl water
- 2 dl natuurazijn
Voor de pindasaus
- 1 rode chilipeper
- 1 teentje look
- 1 stengel citroengras
- een stukje verse gember
- een scheutje arachideolie
- 4 dl kokosmelk (of kokosroom)
- 150 g geroosterde ongezouten pindanoten
- 1 eetlepel suiker
- 1⁄2 limoen
Voor de satestokjes
400 gr varkenshaasjes of varkensfilet wat je in gelijke blokjes verdeeld.
Bereiding
Voor de komkommersalade
- Snij de komkommer overlangs in twee en doe dan nog eens hetzelfde met de twee helften. Verwijder de zaadlijsten uit elke kwart komkommer (die bevatten immers te veel vocht). Snij het harde vruchtvlees van de komkommer nu in fijne reepjes van minstens 5 cm lang (julienne).
- Pel de sjalotten en snij ze, net zoals de komkommer, in fijne reepjes.
- Neem een grote kom en meng daarin de azijn, het water en de bloemsuiker.
- Voeg er de reepjes komkommer en sjalot aan toe, meng en laat de groenten minstens een half uur marineren in het zoetzure vocht.
Voor de pindasaus
- Snij de chilipeper in grove stukken. (Wie minder van pikant houdt, kan best de zaadjes uit de peper verwijderen of desnoods de chilipeper uit het recept weglaten.)
- Hak het citroengras in fijne schijfjes en snij de gepelde knoflook in stukjes.
- Schil het stukje verse gember en snij het knolletje in grove stukken. Voeg alle ingrediënten samen in de vijzel en stamp ze fijn tot een geurige pasta.
- Doe de pindanoten in de mengbeker van de blender en mix ze fijn. (Let op: Het is niet de bedoeling om ze tot pindakaas te malen.)
- Zet een wok (of een stalen braadpan) op het vuur en verhit er een scheutje arachideolie in. Deze pindaolie heeft een heel neutrale smaak.
- Schep de kruidige pasta uit de vijzel in de wok en laat de mengeling al roerend even bakken.
- Schenk de kokosmelk (of kokosroom) in de wok en laat de saus enkele minuten inkoken op een matig vuur. Voeg er de suiker en het sap van de limoen aan toe en roer.
- Giet de gemalen pindanoten in de saus, roer alles om en schenk de kruidige saus na een paar minuten in een kom om af te koelen.
Voor de saté
- Tip: Week de satéstokjes vooraf in water. Zo loop je veel minder kans dat de houten stokjes verbranden tijdens het grillen.
- Plaats de grillpan op een hoog vuur totdat ze gloeiend heet is. Pas dan kan je echt grillen
- Snij het varkenshaasje in lange repen en prik elke reep in een golvend patroon over de satéstokjes.
- Leg alle satés op een schaaltje en kruid ze met wat peper van de molen en een snuifje zout.
- Gril de spiesjes varkensvlees enkele minuten aan beide kanten, tot het vlees tot in de kern gaar is.
- Schep de reepjes komkommer en sjalot uit de zoetzure marinade en doe ze in een schaaltje.
- Tip: maak gebruik van verse koriander of munt.
- Leg de pas gegrilde varkens satés op een schaaltje en serveer ze met de pindasaus erbij.